Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 11, 2017

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΧΡΙΣΤΟ;


Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

Χριστούγεννα ήρθαν, πάλι, Χριστούγεννα για μια ακόμη φορά.

Οι νοικοκυρές θα στολίσουν τα σπίτια τους με το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, με λαμπιόνια, με φολκλορικά στολίδια. Τα παιδιά θα ζητήσουν πλούσια δώρα και παιχνίδια από τους μεγαλύτερους. Και εκείνοι θα δράξουν την ευκαιρία για συμμετοχή σε "λουκούλεια" γεύματα, σε χοροεσπερίδες, ενίοτε δε και σε … χαρτοπαιξία !

Μα, αυτά όλα είναι τα Χριστούγεννα; Ποιο είναι το νόημα της εορτής των Χριστουγέννων;

Το πραγματικό νόημα της Εορτής μας το δίδει ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας: <<Θεός ενηνθρώπησεν ίνα ημείς θεοποιηθώμεν>> και <<Θεός ενηνθρώπησεν ίνα Θεόν τον Αδάμ απηργάσηται>>. Ο Θεός έγινε άνθρωπος, ώστε να μπορέσει να θεωθεί –να γίνει αθάνατος– ο άνθρωπος.

Για τη σωτηρία του ανθρώπου ταπεινώθηκε (κενώθηκε) ο Θεός, έλαβε ανθρώπινη μορφή, ήλθε στη γη για να μας σώσει. Μας έδειξε τον σωστό βηματισμό της ζωής, μας άφησε οδοδείκτες του ουρανού, ζήτησε οικιοθελή τήρηση των εντολών Του και πίστη.

Ποιο δώρο ζητά από εμάς ο εν σπηλαίω λάθρα τεχθείς Κύριος; Το μεγαλύτερο δώρο: Τις αμαρτίες μας ! Αυτές ζητά να πάρει –μέσω του Ιερού Μυστηρίου της Εξομολογήσεως– και να παραδώσει καθαρές τις ψυχές και τις καρδιές μας. Αυτό δεν οδηγεί στη σωτηρία; Γι΄αυτό δεν ήλθε στη γη ο Χριστός; Τις αμαρτίες μας ζητά, να μας ελευθερώσει από τα δεσμά της αμαρτίας. Τα έσπασε τα δεσμά αυτά με την Ανάστασή Του, ξεκίνησε το έργο της σωτηριώδους οικονομίας Του προ αιώνων και έλαβε σήμερα ανθρώπινη μορφή, στην υλοποίησή του.

Σ΄ εμάς μένει ο προβληματισμός και η απάντηση στα ερωτήματα: Πως θέλουμε τα δικά μας Χριστούγεννα; Με ή χωρίς Χριστό στη ζωή μας; Με το μέτρο της κατανάλωσης ή με το μέτρο της Αγάπης; Με πραγματικούς ήρωες ή με ψεύτικα είδωλα; Με το ξενόφερτο γλέντι ή με τη χαρά των απλών πραγμάτων που ευλογεί ο Χριστός; Τρέφοντας τις πέντε αισθήσεις ή τρέφοντας την ψυχή μας με τη Θεία Κοινωνία; Με ταξίδια και διακοπές στα χιόνια ή ακολουθώντας το ταξίδι των Μάγων στη Βηθλεέμ; Στο κενό ή στον Ναό; Μένοντας στην επιφάνεια των πραγμάτων ή προχωρώντας στην Ουσία; Μόνοι μέσα στο πλήθος ή όλοι μαζί; Με τα εκτυφλωτικά φώτα ή με το Φως (Χριστό); Καλλιεργώντας την ψυχή (με προσευχή, Εξομολόγηση, Εκκλησιασμό-Θ. Μετάληψη) ή φθείροντας το σώμα (με ξενύχτια, κραιπάλη, μέθη); Ενισχύοντας και βοηθώντας τον εμπερίστατο συνάνθρωπο-αδελφό μας ή κατασπαταλώντας το όποιο υστέρημά μας σε εγωιστικές, υπερφίαλες και ανούσιες πράξεις;

Ας απαντήσουμε, μέσα μας, στα ερωτήματα αυτά και τότε θα διαπιστώσουμε εάν θέλουμε ή όχι Χριστούγεννα με Χριστό !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...