Τούτες τις ημέρες ευχές πολλές θ' ακουσθούν, κηρύγματα αρκετά θα εκφωνηθούν, στοχασμοί ευάριθμοι θα ειπωθούν. Η ιστορία θα τα συγκεντρώσει και θα τα περάσει από δίπλα μας. Θα ακουμπήσουν όμως  το είναι μας;  Δύσκολα θα γίνουν της καρδιάς μας υπόθεση, της ψυχής μας απάντηση και της ύπαρξής μας νόημα. Τα λόγια μας και τα έργα μας ευνοούν χριστουγεννιάτικες αντιθέσεις. Όσο δεν μας προβληματίζουν θα υπάρχουν, όσο  δεν μας κλονίζουν θα ταλαιπωρούν και όσο δεν μας αφυπνίζουν θα κυριαρχούν.
 Είμαστε ξένοι με το γεγονός αφού δεν υπάρχει ειρήνη, παραμένουμε απόμακροι από τον Χριστό και τα γενέθλιά Του δεν τιμάμε όσο και όπου πρέπει. Επιτρέπουμε στο εμπόριο να καθορίζει την στάση μας απέναντί τους και την κατανάλωση  να ορίζει τη θέση μας μέσα στο άγιο δωδεκαήμερο.
    Δύο χιλιάδες χρόνια μετά τον ερχομό Του....
 Χάθηκε το αστέρι, έγινε βόμβες.
 Χάθηκε το "επί γης ειρήνη", έγινε πόλεμος.
 Χάθηκαν των μάγων τα δώρα, έγιναν προσφυγιά.
 Γιορτάζουμε Χριστούγεννα!
 Στην θέση του Θείου Βρέφους,  πνιγμένα προσφυγόπουλα.
 Στην θέση της Παναγίας,  θλιμμένες προσφυγομάνες.
Στην θέση των ποιμένων,  απεγνωσμένοι  πρόσφυγες.
Ήρθαν   Χριστούγεννα!
Αν και παραμένει η Ζωή, πνίγονται και χάνονται εκείνοι.
Αν και υπάρχει ως Φως,  ζουν στα σκοτάδια τους οι πολλοί.
Τι σημαίνουν πλέον  οι γιορτές που θα έρθουν; Αν θα μείνουμε στις κουβέντες θα ευχαριστήσουμε τους άλλους. Αν περάσουμε σε πράξεις θα ευαρεστήσουμε τον νεογέννητο Ιησού. Δεν θα είναι πλέον μόνο στην Βηθλεέμ αλλά και στην κοινωνία μας, δεν θα Τον δοξολογεί μόνο η Εκκλησία αλλά και η βιωτή μας, δεν θα φαίνεται μόνο σε στολισμούς αλλά και στην ψυχή μας.
          Καλά Χριστούγεννα!
Σημαίνει επιστροφή στο σπήλαιο του ερχομού Του.
Σημαίνει επάνοδο στην πατρική θαλπωρή Του.
Σημαίνει εμπιστοσύνη στην απέραντη αγάπη Του.