Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Νοεμβρίου 26, 2012

ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ. ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ EUROGROUP!

15Η Ελλάδα βαδίζει στην ομίχλη κι όσο κι αν η Αθήνα προσπαθεί να μεταδώσει αισιοδοξία, οι ελπίδες πάγωσαν για τα καλά την περασμένη Δευτέρα. Αύριο στο Eurogroup η Γερμανία και το ΔΝΤ θα διασταυρώσουν ξανά τα ξίφη τους, με την πρώτη να αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα υψηλής επικινδυνότητας για ολόκληρη την ευρωζώνη.
Τα σενάρια για την Ελλάδα στο Eurogroup είναι τρία. Το ιδανικό σενάριο προβλέπει να δοθεί η δόση των 44 δισ. ευρώ και να γίνει το «κούρεμα» του χρέους, το οποίο θα ήταν πραγματική ανάσα για την ελληνική οικονομία.

To καλό σενάριο θα μπορούσε να είναι η χορήγηση της δόσης των 31,2 δισ. ευρώ μαζί με κάποιες υποσχέσεις για «κούρεμα» του χρέους με βάση ένα χρονοδιάγραμμα.

Το δυσμενές σενάριο θα ήταν μια νέα εμπλοκή στη συνεδρίαση του Eurogroup, που δεν θα αποδέσμευε τη δόση και θα συνέχιζε την αβεβαιότητα.

Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των Γερμανών δυσκολεύει την ουσιαστική λύση. Είναι βέβαιο ότι μια λύση στο Eurogroup (χωρίς πραγματική μείωση του χρέους και σταθεροποίηση) αργά ή γρήγορα θα εκληφθεί από τις αγορές ως σήμα για μελλοντική έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.Εξυπακούεται ότι αν η λύση είναι μισή, δεν θα υπάρξει κανένα ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα από Δυτικούς. Θα συνεχίσουν, βέβαια, να μας επισκέπτονται οι Κινέζοι, οι Ρώσοι και διάφοροι Ασιάτες ή Αραβες.

Οι Γερμανοί, μέσω ενός κοκτέιλ μέτρων, προσφέρουν 27 δισ. χωρίς «κούρεμα» χρέους, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας ζητάει άλλα 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί η περιβόητη «βιωσιμότητα» του χρέους.Η καγκελάριος Μέρκελ, έχοντας τα μάτια της στραμμένα στις δικές της εκλογές, δεν επείγεται για ουσιαστική λύση στο ελληνικό θέμα πριν από το φθινόπωρο του 2013.

Η Γερμανία πιστοποιεί με τον τρόπο της ότι έχει και δεύτερες σκέψεις για την Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν βιάζεται να καταλήξει σε μια λύση. Την ίδια στιγμή παύουν να φαντάζουν περιθωριακές οι φωνές που λένε ότι οι Γερμανοί στην ουσία εργάζονται για μια γερμανική Ευρώπη, από την οποία θα απουσιάζουν οι χώρες του Νότου και οι αδύναμοι. Πρόσφατα εμφανίστηκαν διάφορα ευφάνταστα σενάρια (όλα με τη γερμανική επίνευση) για δύο ευρώ: ένα ισχυρό στον Βορρά και ένα αδύναμο στον Νότο.

Παράλληλα πρέπει να καταγραφεί και να αξιολογηθεί με τη δέουσα προσοχή και το γεγονός ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει σε μια πρωτοφανή διαδικασία φτωχοποίησης.

Τούτο, κατά ορισμένους, μπορεί να εκληφθεί και ως «προστάδιο» προετοιμασίας της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Ηδη η Ελλάδα μαθαίνει να ζει με λίγα και πολύ σύντομα θα ζει με πολύ λιγότερα εάν χρεοκοπήσει και ακολουθήσει αλλοφροσύνη.

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στα μέσα της εβδομάδας ότι στην Ελλάδα προσφέρεται είτε «κούρεμα» είτε εγγυήσεις, για να συμπληρώσει ότι αποκλείεται να γίνουν και τα δύο. Προς στιγμήν οι προτάσεις για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα ευρωπαϊκά κράτη απορρίφθηκαν. Για τις εγγυήσεις μίλησε προχθές το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, δίνοντας μάλιστα και το ύψος τους, που είναι 27 δισ. ευρώ.

Οπως μετέδωσε το Reuters, τα μεγέθη που έχουν πέσει στο τραπέζι εν όψει της αυριανής κρίσιμης συνάντησης προβλέπουν μείωση του ελληνικού χρέους κατά 10 δισ. ευρώ μέσω της επαναγοράς ομολόγων και της επέκτασης των ωριμάνσεών τους, επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 9 δισ. (κατά ορισμένες πληροφορίες το 75% των συνολικών κερδών) και μείωση επιτοκίων με όφελος περίπου 8 δισ. ευρώ. Το σύνολο του ποσού που προκύπτει είναι 27 δισ. ευρώ.

Ο Στουρνάρας θέλει κι άλλα 10 δισ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας την περασμένη Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής σημείωσε ότι μας χωρίζουν μόνο 10 δισ. από τη λύση. Αυτά τα περιβόητα 10 δισ., που όμως δεν βρίσκονται, είναι η βοήθεια εκείνη που, αν προσφερόταν, θα οδηγούσε το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020, επίπεδα που -όπως λέγεται- τα αποδέχεται ως βιώσιμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το αρνητικό ενδεχόμενο αύριο στο Eurogroup προσπαθεί να αποσοβήσει πάση θυσία η Γαλλία, ο υπουργός Οικονομικών της οποίας κάνει ανοιχτά «δημόσιες σχέσεις» υπέρ των ελληνικών θέσεων. Πρόσφατα οι Γάλλοι δέχτηκαν το πρώτο ισχυρό πλήγμα, καθώς η οικονομία τους έχασε το «ΑΑΑ», υποβαθμιζόμενη από τη Moody's. Αν η Ελλάδα πέσει, η Γαλλία ξέρει ότι θα έρθει και η σειρά της, με απρόβλεπτες επιπτώσεις. 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...