Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Ιουνίου 30, 2012

Η έγκλειστη Γερόντισσα Χριστίνα της Δράμας († 23.6.2012)


πηγή


Εκοιμήθη το Σαββάτο 23 Ιουνίου 2012 σε ηλικία 87 ετών η γερόντισσα Χριστίνα. Η γερόντισσα γεννήθηκε το 1925 στον Ακρίτα Κιλκίς, ενώ ασκήτευε έγκλειστη για πολλά χρόνια
Η γερόντισσα γεννήθηκε το 1925 στον Ακρίτα Κιλκίς, ενώ ασκήτευε έγκλειστη για πολλά χρόνια στο ερημητήριο που η ίδια είχε ανεγείρει στην Πρασινάδα Παρανεστίου.
Έγινε μοναχή στον φρικτό Γολγοθά (στα Ιεροσόλυμα) από τον μακαριστό Πατριάρχη Ιεροσολύμων Βενέδικτο, και στη συνέχεια μεγαλόσχημη μοναχή από τον Αρχιεπίσκοπο Σιναίου (Σινά) κ. Δαμιανό.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η γερόντισα Χριστίνα έζησε ερημητικό βίο στο Σινά.
Επίσης υπήρξε Κτήτορας της Ιεράς Μονής Παναγίας Παγγαιοτίσης, της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως.

Απο εκεί με την ευλογία του πνευματικού της, αειμνήστου γέροντα Ευσεβίου Βίτη, ανεχώρησε στο Παρανέστη για να ζήσει ερημητικό βίο.
Να σημειωθεί ότι ήταν ίσως η μοναδική στην Ελλάδα ερημίτης – έγκλειστη μοναχή, η οποία βοήθησε πάρα πολύ κόσμο με την προσευχή της και τις πνευματικές νουθεσίες.


ΑΠΑΝΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 
***

Τελέστηκε την Κυριακή 24 Ιουνίου 2012 η κηδεία της έγκλειστης ασκήτριας Χριστίνας, η οποία εκοιμήθη το Σάββατο 23 Ιουνίου σε ηλικία 87 ετών.
Την Εξόδιο Ακολουθία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, συμπαραστατούμενος από πλειάδα Ιερών στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Πρασινάδας Παρανεστίου.
Στη συνέχεια ο έγινε ο ενταφιασμός της μακαριστής γερόντισσας Χριστίνα, στο Ησυχαστήριο της όπου ήταν και η επιθυμία της [στον τάφο που η ίδια είχε ετοιμάσει].
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μαρτυρίες πιστών, κατά τη διάρκεια της Εξοδίου Ακολουθίας πολλοί ήταν εκείνοι που έζησαν κάτι θαυμαστό.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος αναφερόμενος στην γερόντισσα, έκανε λόγο για μια αγία μορφή των ημερών μας.
"Πολλά είναι τα περιστατικά που μπορώ να διηγηθώ, τα οποία αποδεικνύουν την παρρησία που είχε η γερόντισσα στον Θεό" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παύλος.
Τέλος ο Σεβασμιωτάτος αναφέρθηκε στον έγκλειστο βίο της, καθώς και στην ασκητική της ζωής.

Πρακτορείο ειδήσεων Ρομφαία

  
 

9 σχόλια:

  1. Αδελφοι μου οσα χρονια πηγαινω σε αυτο το μοναστηρακι ετσι οπως ηταν απο το 95 ετσι ειναι και σημερα παρολο που εχει και εναν μοναχο απ οτι ειδα αλα τιποτα χωρις ενδιαφερων και αγαπη για εκει που βρισκεται τη μπορω να πω οταν ο ανθρωπος δεν εχει αγαπη στον ανθρωπο τη αγαπη να χει στον ιδιο τον δυμιουργο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου εχω διαβάσει το σχόλιο σου και λες οτι απο το 1995 το μοναστηράκη εως και σήμερα έχει την ίδια εικόνα, αν ο μοναχός εχει τόσα χρόνια στο μοναστήρι δεν ξέρω ενας είναι οι αρκετοί;;; αν είναι πολύ πατέρες δεν υπάρχει δικαιολογία να είναι το μοναστηράκη στάσιμο,αλα και ένας να είναι αν το αγαπάει θα το ντύση θα το φτιάξη με της ευλογίες του εκάστοτε επισκόπου.Δεν υπάρχει ομορφώτερο πράμα να είσαι κτίτορας μιας μονής όπως εκείνα τα χρόνια του βυζαντίου με αυτοκράτορες που χρηματοδοτούσαν τα μοναστήρια σαν να βάζεις σφραγίδα,θεμέλιο απ τα δικά σου χέρια βέβαια και πάνω απ όλα την ευλογία του θεού.Επίσης πρέπει να δείξη ενδιαφέρων και ο επίσκοπος της περιοχής αν είναι φιλομόναχος και έχει αγάπη στους μοναχούς να ξέρεις φίλε μου ότι το μαναστηράκη θα γίνει ενα φρούριο.Έυχομαι να επανδρωθεί απο πολλούς μοναχούς και όχι απο τον μοναχό όπως λες που δεν έχει αγάπη στον κόσμο,ίσως και αυτός παλέυει με τα πάθη του, με πλάνες που τον τυλίγουν και τον ταλαιπορούν,και διάφορους πολούς πειρασμούς. Καλό πάσχα να χεις μοναχέ, καλή ανάσταση, και πολή αγάπη στην εικόνα του θεού που είναι ο απλός ο άνθρωπος για να αγαπήσεις μέσα απο εδώ ολοκληρωτικά τον ίδιο το θεό.Καλή μετάνοια.

      Διαγραφή
    2. Απο την Αγαπη φιλε μου απεχουμε ολοι μαλον πολυ μακρα.Και για το λογο αυτο,θα επρεπε να ειμαστε πιο προσεκτικοι οταν κρινουμε καποιον συνανθρωπο κ μαλιστα οταν φοραει το μοναχικο σχημα.

      Διαγραφή
  2. Ο μοναχος που βρισκεται εκει επανω κανει ο,τι μπωρει μιας κ μονος του ειναι κ πολυ αγαπη εχει για τους προσκυνητες που πηγαινουν στο μοναστηρι.Ειμαστε πολυ μικροι για να κρινουμε αν ο εν λογο μοναχος εχει η δεν εχει αγαπη.Απο την ωρα μαλιστα που κ εμεις απεχουμε μαλον μακρα απο αυτην.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μπορείτε να κρίνετε τον Πατέρα Ανατολιο είναι ένας Άγγελος να πάτε να τον επισκεφτείτε να τον γνωρίσετε και τότε θα καταλάβετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είσαι άδικος και δεν έχεις ιδέα τι είναι αγάπη....Ο Πατέρας Ανατόλιος είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος γεμάτος αγάπη για τον Θεο και για τους συνανθρώπους του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απλά τα πράγματα
    Είναι Μοναχός ησυχαστής
    Πήγε εκεί να προσεύχεται για την σωτηρία της ψυχής του και για εμάς
    Δεν είπε κανείς ότι θα πάμε θα τον ενοχλείσουμε και θα μας λύσει τα προβλήματα μας
    Ας τους αφήσουμε επιτέλους ήσυχους, υπάρχουν στον κόσμο τόσο καλοί πνευματικοί ας κάνουμε εκεί υπακοή και μην ψάχνουμε μαγικές συνταγές αλλού.

    Αν καμία φορά αντιδρά απότομα ο Γέροντας είναι γιατί τον ενοχλούν και τίποτα άλλο.

    Το μοναστήρι έφταιξε που δεν προχώρησε σε ανακαίνιση?

    Αν πάλι το φτιάχνανε θα έλεγαν πολύ χρήμα πέφτει εδώ.

    Συμπέρασμα. Υπακοή σε πνευματικό στην ενορία μας και μακριά από Ιεροκατηγορία η οποία είναι χειρότερη φόνου και πορνείας

    Ας μας ελεήσει ο Θεός και ας μας σκεπάζει ο Γέροντας Ανατολιος με τις προσευχές του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ανάρτηση γράφει για την μακαριστή Γερόντισσα και μερικοί γκρινιάζουν για τον Γέροντα αυτά μας φάγανε.

    Ίσως όταν δεν επιτρέπεται στο σπίτι του κάποιος να μιλάει τα βγάζει όπου βρει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο μοναχός Ανατόλιος είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος με πολύ αγάπη.Αυτο που βγάζει είναι μια θεία τρέλα απο την πολύ αγάπη του προς τον Θεό και τον άνθρωπο.Ειναι πνευματικός βράχος αξίζει να τον επισκεφθείτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...