Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2013

Oι άγ. Ανάργυροι και ο γ. Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός (+ 1 Ιουλίου)

Ο μακαριστός γέρων, όταν πρωτοήλθε στο Άγιο Όρος
Σήμερα, 1 Ιουλίου, είναι η ημέρα μνήμης του πολιού Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, καθώς συμπληρώνονται τέσσερα συναπτά έτη από την κοίμησή του (2009), αλλά και 92 έτη από τη γέννησή του (1921) – ο μακάριος γέροντας κοιμήθηκε την ημέρα της γέννησής του!

Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Σωκράτης. Γεννήθηκε πρόωρα στην αυλή της Ι. Μονής Αγ. Αναργύρων στην Κύπρο, την οποία είχε επισκεφθεί η μητέρα του, για να προσευχηθεί για την εγκυμοσύνη της. Όπως είναι φανερό, όλος του ο βίος διήλθε υπό τις πτέρυγες της θαυματουργής ξυνωρίδος των φιλαδέλφων αγίων της πρωτομηνιάς του Αλωνάρη μήνα. Σε νεαρή ηλικία, 25 ετών, μετέβη στο Άγιο Όρος και εντάχθηκε στη συνοδεία του Γέρ. Ιωσήφ του Ησυχαστή, στις Σπηλιές της Αγ. Άννας, από την οποία συνοδεία προήλθαν εξέχουσες προσωπικότητες του σύγχρονου αγιορείτικου μοναχισμού.



Ο Ι. Ναός του Τιμίου Προδρόμου, στην Αγ. Άννα, του Κελλίου της Συνοδείας του Γέρ. Ιωσήφ του Ησυχαστή.

Η επιδείνωση της υγείας του γέροντος της συνοδείας, την ανάγκασε να μεταβεί στη Νέα Σκήτη, όπου το κλίμα ήταν καλύτερο. Εκεί, ο Γέρ. Ιωσήφ διέμεινε μαζί με τον γ. Θεοφύλακτο στο κελλί των Αγ. Αναργύρων! Η χάρη των Αγίων στήριξε τον Γέροντα στον ανάντη βίο της ερημιτικής ζωής.


Η Συνοδεία του Γέρ. Ιωσήφ του Ησυχαστή (καθημένου). Πίσω του ο γ. Ιωσήφ, ο μετέπειτα Βατοπαιδινός

Αργότερα (1982), ο γέρ. Ιωσήφ μετέβη στην Ι.Μ. Κουτλουμουσίου με τους πρώτους μοναχούς της δικής του Συνοδείας. Στην παρακάτω φωτογραφία τον βλέπουμε με το Γέρ. Παΐσιο και τον νυν Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο (δεξιά).


Εκεί έμεινε για μικρό χρονικό διάστημα και κατόπιν επέστρεψε στη Νέα Σκήτη, στο κελλί του Ευαγγελισμού, όπου άλλοτε είχε εγκαταβιώσει ο Γέρ. Ιωσήφ ο Ησυχαστής. Η νέα Συνοδεία επιδόθηκε σε εργασίες ανακατασκευής του Ι. Κελλίου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της αδελφότητας.


Το κελλί του Ευαγγελισμού, μετά την ανοικοδόμηση και τις επεκτάσεις της Συνοδείας


Η αγάπη του Γέροντα ξεχείλιζε τόσο πολύ, που δεν ήθελε να ξεχωρίζει τον εαυτό του από τα διακονήματα της αδελφότητας

Μετά από όχι πολύ καιρό και πάλι, η Συνοδεία εκλήθη να επανδρώσει την Ι.Μ. Βατοπαιδίου, που εισερχόταν και πάλι σε κοινοβιακό καθεστώς. Οι πατέρες επιδόθηκαν στο τιτάνιο έργο της ανοικοδόμησης μιας από τις λαμπρότερες και ιστορικότερες μονές της Αθωνικής πολιτείας.


1988: Στην πύλη του Βατοπαιδίου με τους παραδελφούς του Εφραίμ Κατουνακιώτη και Εφραίμ Καθηγούμενο της Ι. Μ. Φιλοθέου.

Ο γέρ. Ιωσήφ διαισθάνθηκε την κοίμησή του λίγες μέρες προτού αυτή επέλθει. Κατά την ημέρα εκείνη, όλη η Ορθοδοξία πληροφορήθηκε ότι μιάμιση περίπου ώρα μετά την κοίμησή του, είχε διαγραφεί ένα φωτεινό χαμόγελο στο πρόσωπο του σεπτού σκηνώματός του. Όλη του η βιοτή, οι πολύτιμες διδαχές του, αλλά και το πέρασμά του στην αιωνιότητα αποτελούν για τους πιστούς οδοδείκτες αληθούς ζωής και μετανοίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...