Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Ιουλίου 02, 2013

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ:Δεν δικαιούσαι να κρίνεις τον ιερέα. - Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και στη τακτική ενός Ιστολογίου

Πηγή: Αναστάσιος

Αλλά λέγεις: Δεν έχω, λοιπόν, εγώ το δικαίωμα να κρίνω τον ιερέα; Όχι, δεν δικαιούσαι• Εάν οι λαϊκοί είχον το δικαίωμα να ερευνούν τον βίον και την πολιτείαν των πνευματικών τωνποιμένων, δια να αποφασίζουν αν πρέπη να πειθαρχούν εις αυτούς ή να ανταρτεύουν, τότε, οι αρχόμενοι θα έθεταν τον εαυτόν των επάνω από τους άρχοντας και το παν θα εγίνετο άνω κάτω, θα ήσαν άνω τα πόδια και κάτω η κεφαλή. Ή δεν ακούεις τον Χριστόν, ο οποίος λέγει: μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε;(Ματθ. Ζ' 1), και τον Παύλον, ο οποίος μας φωνάζει• Συ τι κρίνεις τον αδελφόν σου; (Ρωμ. ΙΔ' 10). Εάν τον αδελφόν σου έχεις καθήκον να μη κρίνης, πολύ περισσότερον οφείλης ν' απέχης από του να κρίνης τον ιερέα. Ο Θεός σου το απαγορεύει. Πως το τολμάς εσύ;

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
 
 Σχόλιο: Ο Αναστάσιος πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους Πατέρες για δικηγόρους. Για να τον βοηθήσουν να νικήσει αυτούς που καταγγέλουν την παρανομία του. Είναι μια οργανωσιακή τακτική ,να χρησιμοποιούνται αποσπάσματα των Πατέρων, να αίρωνται από το σύνολο του κειμένου, για να υπερασπίσουν την εκάστοτε γνώμη. Και έχει την πληρωμή του. Η περιβόητη κατάκριση η οποία υποδούλωσε όλους τους Ορθοδόξους στον κλήρο δεν αφορά τον έλεγχο ένεκεν της αληθείας, αλλά την διαβολή λόγω προσωπικών δεδομένων. Τα οποία δεν συνορεύουν αμέσως με την αλήθεια της πίστεως μας. Διότι αυτά τα δεδομένα κρατούν τον άνθρωπο κοντά στην μετάνοια και επομένως δεν είναι δικός μας λογαριασμός. Αλλά η παραχάραξη της πίστεως απομακρύνει από την δυνατότητα της μετανοίας και κατα βάθος ο έλεγχος αυτός είναι φιλάνθρωπος. 

Αμέθυστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...