Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Ιουλίου 27, 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ Ε΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (Ματθ. η΄ 28, - θ΄ 1)π. Χρίστος Πιτυρίνης


Πολλοί άνθρωποι στην εποχή του Χριστού έπασχαν από διάφορες αρρώστιες και ζητούσαν τη θεραπεία τους. Ο Χριστός συμπονούσε αυτούς τους ανθρώπους θεραπεύοντας τους ψυχή και σώμα. Ιδιαίτερα πρόσεχε τους δαιμονισμένους, τους ανθρώπους δηλαδή που βρίσκονταν υπό τη φοβερή επήρεια των δαιμόνων και ήταν «χαλεποί λίαν». Η σημερινή ευαγγελική περικοπή ευσεβείς χριστιανοί μου αναφέρεται σε μια τέτοια περίπτωση.
Δυο δαιμονισμένοι, «εκ των μνημείων εξερχόμενοι», συνάντησαν το Χριστό και με μεγάλη ταραχή φώναξαν «τι δουλεία έχεις εσύ με εμάς, Υιέ του Θεού; Ήρθες εδώ για να μας βασανίσεις πριν την ώρα μας;». Οι δαίμονες, που βασάνιζαν του δυο ανθρώπους είχαν φοβηθεί γιατί ήξεραν για την παρουσία και την παντοδυναμία του Χριστού. Για τον λόγο αυτό του ζήτησαν να επιτρέψει να μπουν στην αγέλη των χοίρων που βρισκόταν εκεί κοντά. Αυτό και έγινε. Οι δύο άνθρωποι ελευθερωθήκαν από τα φοβερά δαιμόνια ενώ η αγέλη των χοίρων υπό την επήρεια των δαιμόνων στράφηκε με ορμή προς την θάλασσα.
Οι δαίμονες παραδέχονται την εξουσία του Χριστού και φοβούνται τη δύναμη του. Εμφανίζονται ανίσχυροι μπροστά Του και Τον παρακαλούν να τους επιτρέψει να εισέλθουν στην αγέλη των χοίρων. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε πολύ, να το θυμόμαστε πάντα για να μην είμαστε ευάλωτοι στις επιθέσεις των δαιμόνων. Έχοντας πίστη στο Χριστό μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κάθε πειρασμό. Θα είμαστε και εμείς δυνατοί, πιο δυνατοί και από του δαίμονες γιατί θα τους συντρίβει η πίστη με το όνομα του Κυρίου μέσω της προσευχής. Ο Χριστός μας κάνει δυνατούς αρκεί να το θέλουμε.
Χρειάζεται όμως να κάνουμε μια διευκρίνιση. Όταν λέμε ότι πρέπει να έχουμε πίστη στο Χριστό εννοούμε και τη συμφιλίωση με τις συμβουλές του. Δηλαδή η πίστη μας να είναι ζωντανή. Η πίστη συνεπάγεται και συνεχή προσπάθεια για την τήρηση των εντολών και την απόκτηση των αρετών. Όταν δεν συμβαίνει αυτό η πίστη είναι νεκρή και δεν δίνει καμία δύναμη στον άνθρωπο.
Ας θέσουμε λοιπόν τον εαυτό μας κάτω από την σκέπη και προστασία του Θεού και ας είμαστε σίγουροι πως ο διάβολος δε θα βρει χώρο δράσης πάνω μας, στην οικογένεια μας και στην εργασία μας χάρη στη ζωντανή μας πίστη.

π. Χρίστος Πιτυρίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...