Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2013

ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΟΥΜΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ


Αρχιμ. Κύριλλου
 Η ζωή μας μπορεί να μεταμορφωθεί ολοκληρωτικά όταν με οδηγό την ταπείνωση, την αγάπη και την αφοσίωση στον Θεό αρχίσουμε την προσπάθειά μας να ανεβούμε πνευματικά, ακολουθώντας τον Χριστό στο όρος Θαβώρ της Μεταμορφώσεως. Αλλά για να μας πάρει μαζί Του ο Χριστός πρέπει να Του ζητήσουμε, να Τον παρακαλέσουμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας. Ο Θεός δεν έρχεται, αν δεν Τον καλέσουμε εμείς. Ας προσέξουμε την ευαγγελική αφήγηση για την Μεταμόρφωση του Κυρίου στο όρος Θαβώρ, και πολλά θα καταλάβουμε. Το Ευαγγέλιο αναφέρει ότι»παραλαμβάνει ο Ιησούς τον Πέτρον, τον Ιάκωβον και τον Ιωάννην, και αναφέρει αυτούς εις όρος υψηλόν κατ’ ιδίαν μόνους» (Μαρκ. 9,2). Άρα δεν πηγαίνουμε μόνοι σε πνευματικές αναβάσεις, πρέπει πρώτα να μας παραλάβει ο ίδιος ο Χριστός. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει πρώτα να μετανοήσουμε και να δώσουμε όλη μας την ύπαρξη στον Χριστό. Για να ανεβούμε »εις όρος υψηλόν», δηλ. να προοδεύσουμε στην αρετή, πρέπει πρώτα να απαρνηθούμε το πνεύμα και την γοητεία του κόσμου τούτου, που μας κρατάει χαμηλά στο σκοτάδι της αμαρτίας. Η φράση »κατ’ ιδίαν μόνους» έχει την δική της σημασία και πρέπει να την προσέξουμε. Είναι η ιερή μόνωση της ψυχής αφού αρνηθεί τα κοσμικά, απομακρυνθεί από την αμαρτία, και με την βοήθεια του Κυρίου, αρχίζει την πνευματική αναρρίχηση. Όταν μετανοήσουμε για τις αμαρτίες μας και καθαρίσουμε την καρδιά μας από την βρωμιά της αμαρτίας, τόσο ευκολότερα θα ανεβούμε στο όρος Θαβώρ.

Ο Θεός μας καλεί όλους στην πνευματική αυτή ανάβαση, διότι »πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν» (Α’ Τιμ. 2,4). Όλοι είμαστε προσκεκλημένοι σε σωτηρία. Το λάθος μας πολλές φορές είναι ότι πλησιάζουμε τον Θεό εξωτερικά, τυπικά, και όχι εσωτερικά, με την καρδιά μας. Πριν από τις καλές πράξεις προηγείται η πίστη στον Χριστό, αλλιώς είμαστε υποκριτές άλλα πράττοντες προς τα έξω, για τον τύπο, και άλλα κρύβει η ψυχή μας που δεν έχει βρει την αληθινή πίστη στο πρόσωπο του Χριστού. Όποιος θέλει να ανεβεί στο όρος Θαβώρ, να μεταμορφωθεί πνευματικά, πρέπει να υπακούει στον Χριστό και να ακολουθεί το δικό Του παράδειγμα της αυτοθυσιαστικής αγάπης. Ο Χριστός μας δίνει την δύναμη αγαπούμε θυσιαστικά και να έχουμε γερά πατήματα στον ανηφορικό μας δρόμο. Με τις αρετές της πίστεως, της ελπίδος και της αγάπης, που είναι η μεγαλυτέρα των τριών αυτών αρετών (Α’ Κορ. 13,13), μόνον με αυτές μπορούμε να αρνηθούμε τον κόσμο και να ακολουθήσουμε τον Χριστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...