Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2013

Τι συμβαίνει στον τόπο όπου σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Ιησούς;

6eb708e802839d5756295f502b150ba9_M 
Έχω πολλές φορές γράψει για τους Αγίους  Τόπους όχι μόνο γιατί βρέθηκα εκεί ως ανταποκρίτρια σε μεγάλα γεγονότα που είχαν σχέση με την χώρα του Ισραήλ και την Παλαιστινιακή ηγεσία αλλά καλύπτοντας και σημαντικές στιγμές της ορθοδοξίας.

Της Μαρίας Γιαχνάκη
Η μεγάλη εβδομάδα, ηAφή του Αγίου Φωτός και άλλες εορτές που είχαν διπλή αξία για τους ορθόδοξους όταν βρισκόσουν εκεί που συνέβησαν τα γεγονότα έγιναν για μένα μάθημα ζωής βοηθώντας με παράλληλα να νιώσω και αυτήν την αύρα που σε περιβάλει όταν περπατάς στα μέρη που περπάτησε ο Ιησούς.
Αυτό όμως το αγνό και θρησκευτικό συναίσθημα που μπορεί να νιώσει κάποιος για όποιο λόγο κι αν βρεθεί εκεί ανά πάσα στιγμή διώκεται  και διώκεται μέσα από καθημερινά γεγονότα που συμβαίνουν μπροστά σου και δεν σε αφήνουν πολλές φορές να νιώσεις την ηρεμία που σου δωρίζουν απλόχερα αυτοί οι τόποι, με αποτέλεσμα να μάχεσαι καθημερινά με τον ίδιο σου τον εαυτό και τους πειρασμούς του ευλογημένου κατά τα άλλα τόπου.
Δεν θα αναφερθώ στο προσωπικό μου βίωμα που έτσι κι αλλιώς είναι γνωστό αλλά κάποια στιγμή, την σωστή στιγμή θα μιλήσω αναλυτικά γι αυτό . Τώρα θα πάρω ως αφετηρία αυτού του δημοσιεύματος την περίοδο της κρίσης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων . Τότε που ο Πατριάρχης Ειρηναίος έπεσε από τον θρόνο του ή μάλλον τον έριξαν οι αδελφοί του και με εκλογές την θέση του πήρε ο σημερινός πατριάρχης Θεόφιλος .
Ήταν το πρώτο δείγμα που πήρα για την ποιότητα κάποιων αγιοταφιτών όχι όλων  και το πρώτο  ταρακούνημα που ένιωσα κυριολεκτικά και θα που θα μπορούσε να μου καταστρέψει όλη μου την ευλάβεια για την περιοχή και τα προσκυνήματα.
Ήταν η μέρα που τα μεγάλα επεισόδια στο ελληνικό πατριαρχείο λάμβαναν χώρα . Η κατηγορία ότι ο Ειρηναίος πουλούσε την γη του Πατριαρχείου είχε κυκλοφορήσει παντού και οι αγιοταφίτες κάλεσαν Ιερά σύνοδο για να τον ρίξουν και να εκλέξουν νέο Πατριάρχη προκειμένου να σώσουν την περιουσία του Πατριαρχείου . Αυτό βέβαια τελικά δεν αποδείχθηκε ποτέ και μέχρι σήμερα τα αποδεικτικά στοιχεία που βλέπουν το φως δεν τον ενοχοποιούν αλλά ωστόσο τον Ειρηναίο τον έριξαν . ( Σε κάθε αυτά τα γεγονότα αναφέρομαι στο βιβλίο μου που αυτόν τον καιρό γράφω και θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή σύντομα.)
Τις ημέρες εκείνες στο πατριαρχείο γινόταν μεγάλες μάχες ανάμεσα σε ιερωμένους δημοσιογράφους και ντόπιους. Το θέμα ήταν ότι το πατριαρχείο βρισκόταν σε πόλεμο μέσα τους ίδιους του, τους κόλπους και οι αγιοταφίτες παραπατούσαν μη γνωρίζοντας τι έπρεπε να κάνουν . Σύντομα έγιναν πιόνια ενός μεγάλου σχεδίου που καταστρώθηκε κι έπεσαν όλοι τους θύματα, κάνοντας ρεζίλι παγκόσμια το Πατριαρχείο αφού οι σκηνές που διαδραματίστηκαν έμοιαζαν με τέτοιες σε πεδίο μάχης που πρωταγωνιστές νόμιζες δεν ήταν ιερωμένοι αλλά το αντίθετο.
Τότε λόγω της δημοσιογραφικής μου επιμονής κατάφερα να πάρω συνέντευξη για την εφημερίδα το Έθνος από τον Πατριάρχη Ειρηναίο που ήταν κλεισμένος στο κελί του με τους δικηγόρους του και τον κύκλο του προσπαθώντας να βρει μια άκρη σε όλα αυτά για τα οποία τον κατηγορούσαν όμως τα γεγονότα τον πρόλαβαν και πριν ολοκληρώσει τις ενέργειές του η ιερά σύνοδος του πατριαρχείου τον έριξε από το θρόνο κι έκαναν εκλογές. Το πρωί των μεγάλων γεγονότων ο Πατριάρχης Ειρηναίος μου μιλούσε αποκλειστικά για όλα αυτά για την εφημερίδα το Έθνος και οι υπόλοιποι φανατικοί εναντίον του ιεράρχες το θεώρησαν προσβολή .
Πως είναι δυνατόν να έδινα το λόγο σε έναν έκπτωτο Πατριάρχη και μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες να φιλοξενεί τις θέσεις του; Τους εξόργισε. Την ώρα λοιπόν που κάλυπτα τα γεγονότα στο πατριαρχείο μαζί με άλλους έλληνες και ξένους δημοσιογράφους το μίσος  κάποιων αγιοταφιτών ξεχείλισε που έδωσα βήμα στον Ειρηναίο . Μόλις με είδαν ο Μητροπολίτης πέτρας Κορνήλιος  αφού έριξε στο πάτωμα με κλωτσιές ένα ηλικιωμένο αγιοταφίτη που στήριζε τον Ειρηναίο γύρισε σε μένα και μου έδωσε μπουνιά πετώντας με στον απέναντι τοίχο.
Ο σημερινός δεσπότης Δημήτριος που τότε ήταν στην γραμματεία , κρατούσε μια μαύρη σακούλα των σκουπιδιών χρήματα και ουρλιάζοντας έκανε  να μου τα ρίξει στο πρόσωπο : «γι αυτά δουλεύεις, γι αυτά δουλεύεις»  υπονοώντας προφανώς ότι πήρα χρήματα για να βγάλω την συνέντευξη του Ειρηναίου . Τόσο είχε γυαλίσει το μάτι τους που τα είχαν βάλει με μια ελληνίδα δημοσιογράφο γιατί φοβήθηκαν ότι ήμουν παραταξιακή δημοσιογράφος . όλα τα μέσα ελληνικά και ξένα είχαν την είδηση ότι αγιοταφίτες μοναχοί προπηλάκισαν ελληνίδα δημοσιογράφο.
Την επομένη μέρα όμως παρόλο που χτυπήθηκα και κατηγορήθηκα από εκείνους εγώ δημοσίευα την και την συνέντευξη του επόμενου πατριάρχη κ Θεόφιλου. Τότε λούφαξαν, τα έχασαν  αλλά είχαν ήδη χειροδικήσει εναντίον μου και είχαν προσβάλει το όνομά μου και την ιδιότητά μου.
Το χτύπημα αυτό δεν στάθηκε ικανό όλα αυτά τα χρόνια να με κρατήσει μακριά από το Πατριαρχείο και τα Άγια προσκυνήματα. Δεκάδες αφιερώματα και αποστολές έκανα και κάνω στην περιοχή διότι το Πατριαρχείο δεν είναι μόνο αυτή η κακή εικόνα . Έχει  και αγιοταφίτες που εργάζονται και μοναχούς που πασχίζουν για τα δικαιώματα των ορθόδοξων βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ζωή τους.
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗΝ ΒΗΘΑΝΙΑ
Πρόσφατα στην επικαιρότητα ήρθε το μοναστήρι στην Βηθανία Μάρθας και Μαρίας όπου οι μουσουλμάνοι μέσα στον χώρο του μοναστηριού χτίζουν οίκημα με το έτσι θέλω. Κανείς δεν αντιδρά από την ελληνική κυβέρνηση και ποια είναι άραγε η στάση του πατριαρχείου;
vgefgv
Τα προβλήματα σε αυτό το μοναστήρι δεν είναι καινούρια . Πολλές φορές οι μοναχές έχουν πέσει θύματα εγκληματικής ενέργειας κι επειδή πραγματικά δεν τις προστατεύει κανείς αναγκάστηκαν να βάλουν συρματοπλέγματα στο μοναστήρι τους για να μην εισέρχονται μέσα σε αυτό φανατικοί αλλόθρησκοι και τις σκοτώσουν. Ζουν πραγματικά σε καθεστώς τρομοκρατίας αλλά θα έπρεπε το ελληνικό πατριαρχείο να κάνει διάβημα γι αυτό για να βρεθεί λύση .  Ως τώρα δεν έχει γίνει τίποτα γιατί ακριβώς κάποιοι δεν ασχολούνται ούτε νοιάζονται από ότι φαίνεται ούτε γι ανθρώπινες ζωές ούτε για μνημεία ιστορικής και θρησκευτικής αξίας.
ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
Λίγο πιο πάνω στο μοναστήρι του Αγίου Θεοδόσιου όπου έχει μόνο έναν έλληνα μοναχό τον αρχιμανδρίτη Ιερόθεο τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα. Τον κρητικό μοναχό προσπάθησαν μέχρι να τον κάψουν δένοντάς τον χειροπόδαρα και πετώντας τον πάνω σε ξύλα αναμμένα με φωτιά και τον γλύτωσαν περαστικοί την τελευταία στιγμή.  Στο ίδιο μοναστήρι υπάρχει ένα μεγάλος πλούτος αρχαιολογικών ευρημάτων που αν αυτά ανήκαν σε άλλους φορείς θα είχαν τώρα προστατευθεί και θα είχε ολοκληρωθεί και η φροντίδα τους.
ava
Όμως ως τώρα παραμένουν έκθετα αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν ασχολείται παρά τις υποσχέσεις της  να στείλει μια μικρή ομάδα αρχαιολόγων από αυτούς που κάθονται στα υπουργεία να τα φροντίσει και να προστατεύσει την περιουσία που μας ανήκει. Ο μοναχός αυτός αναγκάζεται να κλειδώνει το μοναστήρι και να τοποθετεί σιδερένιες πόρτες τεράστιες  προκειμένου να προστατευθεί κι εκείνος από τους φανατικούς και η περιουσία του μοναστηριού από τους επιτήδειους.
ΒΑΖΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ  ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ
Στο φρέαρ του Ιακώβ στην Σαμάρια στο υπέροχο και μοναδικής ιστορικής και θρησκευτικής αξίας μοναστήρι ο μοναχός Ιουστίνος ,πόσες φορές δεν έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, και ληστειών . Και τον έδεσαν και τον ξυλοκόπησαν και προσπάθησαν να τον σκοτώσουν.
ava1
Έφτασε στο σημείο να περιβάλει το μοναστήρι με ηλεκτροφόρα καλώδια για να αποτρέπει τους αλλόθρησκους που θέλουν να τον σκοτώσουν και να καταλάβουν το μοναστήρι. Παρά τις κακουχίες εκείνος έχει καταφέρει μια χαρά να το αξιοποιήσει και να μεγαλώσει και την περιουσία του μοναστηριού που σήμερα είναι ένα πραγματικό στολίδι στην Σαμάρια. Στο Φρέαρ του Ιακώβ είναι το πηγάδι που σύμφωνα με τις γραφές ο Ιησούς εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως άνθρωπος στην Σαμαρείτησα .
Πρόσφατα ο μοναχός Ιουστίνος βρέθηκε στο νοσοκομείο ξυλοκοπημένος από τους φανατικούς.
ΤΟΝ ΦΙΜΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΛΗΣΤΕΨΟΥΝ.
Ο μοναχός Γεράσιμος στο μοναστήρι των πειρασμών στο Σαραντάριο όρος πέρασε πολλές φορές δοκιμασίες μπαίνοντας ο ίδιος σε κίνδυνο.
2(9)
Πόσες φορές δεν μπήκαν νύχτα στο μοναστήρι του , τον έδεσαν τον έκλεψαν και παραλίγο σήμερα να είναι νεκρός. Τελευταία μάλιστα μπήκαν την νύχτα και τον είχαν δεμένο από τις 10 το βράδυ ως το ξημέρωμα.
1(5)
Τον έδεσαν με ταινία στο στόμα  με σκοινί τα χέρια του πισθάγκωνα και με το μαχαίρι στον λαιμό απειλώντας τον να τον σκοτώσουν ζητούσαν να τους δώσει ότι οικονομίες είχε.
Ακόμη αντηχούν στα αυτιά μου τα γεμάτα απόγνωση λόγια του όταν τον συνάντησα: «Είναι σοβαρό αυτό που γίνεται , δεν ήρθαν για να κλέψουν , ήρθαν να σκοτώσουν …Να σκοτώσουν ήρθαν…. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...