Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Απριλίου 27, 2013

Κυριακή των Βαίων Διαβάσαμε λάθος... του Αρχιμ.Χρυσόστομου Χρυσόπουλου,


Οι μέρες  τέλειωσαν, λίγες έμειναν για το Πάσχα  του Κυρίου και το δικό μας. Τέλος καλό, όλα καλά,  λέει ο λαός. Θα είναι έτσι όμως ;  Η είσοδος στην ιερή πόλη θριαμβευτική. Συμμέτοχοι όλοι,  μικροί και μεγάλοι, ζώα, φυτά και ρούχα. Έρχεται  ο Ελευθερωτής,  από δεσμά πνευματικά κατ’ Εκείνον,  από δεσμά ανθρώπινα κατ’ αυτούς.  Αυτή ήταν η διαφορά, γι’ αυτό και θα δούμε σύντομα  αλλαγή  και του σκηνικού.
  Ο άνθρωπος  εύκολα  παρασύρεται.  Οι ανάγκες του, οι επιθυμίες του,  τα προβλήματά του είναι αυτά που τον κάνουν να  περιμένει και να εμπιστεύεται, ακόμα  και να χαίρεται  εκδηλωτικά, όταν νομίζει ότι βρήκε αυτό που ήθελε  και ανέμενε.  Άλλες στιγμές  βρίσκονται οι επιτήδειοι  είτε να τον παραπλανήσουν,  είτε να τον πείσουν. Ο τραγέλαφος  της ζωής μας  βρίσκει απόλυτα  αντίκρισμα  στην Μεγάλη Εβδομάδα. Από  τον έπαινο στην απαίτηση.
  Θα ήταν μεγαλύτερη  η χαρά των  Ισραηλιτών,  αν ήξεραν ότι αμέτρητες  στους αιώνες  υποδοχές  θα υπήρχαν  και επίσης  αμέτρητοι  οι Γογλοθάδες.  Μιμητές  τους θα υπάρχουν, όσο θα υπάρχουν συμφέροντα. Θα επαναλαμβάνονται τα «ωσαννά» ,  και  θα συναντώνται  με τα «σταύρωσον».
  Η επιπολαιότητα  είναι αυτή που μας χαρακτηρίζει σαν άτομα  και σύνολα.  Εύκολα στρώνουμε  τα ρούχα των παρακλήσεων, άνετα φωνάζουμε στις προσευχές μας. Οι ιαχές  του σήμερα, γίνονται  κραυγές του αύριο. Όταν αντιληφθούμε  ότι κακώς λερώθηκαν  τα ρούχα που Του στρώσαμε,  ότι δεν έπρεπε  να χάσουμε  τον χρόνο μας  αναμένοντάς Τον στα κράσπεδα  της ζωής μας,  τότε όλα τ’ αποσύρουμε  και για όλα  μετανιώνουμε. Ο Χριστός  δεν κάνει την επιθυμίες μας κάποιες φορές, γι’ αυτό και παίρνουμε  τον χρόνο  πίσω και τον κάνουμε  αποδοκιμασία,  απόρριψη,  αμφισβήτηση.
  Δεν καταλαβαίνουμε ότι τα δεσμά της αμαρτίας  ήθελε να σπάσει ο Ιησούς. Όταν τα καταφέρουμε,  με την αλλαγή και μετάνοια, τότε υγεία  θα  έχουμε και επιτυχίες στην ζωή μας. Ελεύθεροι θα λύνουμε με ευκολία τα αναπόφευκτα προβλήματα.  Διαβάσαμε λάθος τον ερχομό  Του  και τον σκοπό Του,  γι’ αυτό και στις εξετάσεις  μας μείναμε πίσω.
  Επαναλαμβάνονται  τα ιστορικά (κατά  τ΄ άλλα)  γεγονότα  μέσα  στην λειτουργική  συνήθεια της  Εκκλησία όχι ως  αναμνηστικά, αλλ’ ως διδακτικά.  Να είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας  και λογικοί  για τις αντιδράσεις μας. Όταν ζούμε  με σοβαρότητα  και υπευθυνότητα δεν θα μας  εκθέτουν τα πεπραγμένα  μας,  αντίθετα  θα μας επιβραβεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...