Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2013

Καθρεφτίζοντας το χάρισμα της μετάνοιας


Μετάνοια είναι αυτή η στροφή της ζωής , αυτή η αλλαγή του νου , η μεταμόρφωση της καρδιάς , που μας φέρνει ''ενώπιος ενωπίω '' με τον Θεό , γεμάτους με μία ελπίδα διστακτική  αλλά χαρμόσυνη , σίγουρους πως δεν αξίζουμε το θείο έλεος , μα και βέβαιους  ότι ο Κύριος ήλθε στη γη όχι για να κρίνει αλλά για να σώσει- ήλθε στη γη όχι για τους δίκαιους αλλά για τους αμαρτωλούς !
Και πάλι , δεν επαρκεί να στραφούμε στον Θεό με ελπίδα και να επικαλεστούμε τη βοήθειά Του , διότι πολλά πράγματα στη ζωή μας εξαρτώνται κι από εμάς τους ίδιους. Πόσες φορές δεν επαναλαμβάνουμε : '' Κύριε , σώσε με ! Κύριε , δώσε μου υπομονή , δώσε μου φρόνηση , δώσε μου καθαρότητα καρδιάς , δώσε μου λόγο αληθείας ! ''. Κι όμως , όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία να συμμορφώσουμε τις πράξεις μας με την προσευχή μας , ακολουθούμε τις αδυναμίες της καρδιάς μας , λες και μας λείπει το θάρρος και η αποφασιστικότητα να κάνουμε πράξεις τα αιτήματα που απευθύνουμε στον Θεό. Κι έτσι , η μετάνοιά μας , η ορμή της ψυχής μας παραμένουν άκαρπες.
Η μετάνοια πρέπει να πυροδοτείται απ`αυτή ακριβώς την ελπίδα στην αγάπη του Θεού και από μία γενναία προσπάθεια να παραμένουμε στον σωστό τρόπο ζωής , εγκαταλείποντας τις παλιές μας συνήθειες. Χωρίς αυτό , δεν θα μας σώσει ακόμα κι ο ίδιος ο Θεός , διότι όπως έχει πει ο Χριστός , στη Βασιλεία των ουρανών δεν θα μπουν όσοι λένε '' Κύριε , Κύριε '' , αλλά εκείνοι που θα παρουσιάσουν καρπούς . Κι αυτούς τους καρπούς τους ξέρουμε : είναι η ειρήνη , η χαρά , η αγάπη , η υπομονή , η πραότητα , όλοι αυτοί οι θαυμαστοί καρποί που θα μπορούσαν από τώρα να κάνουν τη γη μας παράδεισο , αν καταφέρναμε , όπως τα καρποφόρα δέντρα , να τους κάνουμε να ωριμάσουν.
Έτσι , η μετάνοια αρχίζει μέσα μας να αναδεύεται , όταν η ψυχή μας δεχτεί ξαφνικά ένα σοκ , όταν η συνείδησή μας μάς ελέγξει , όταν ο Θεός μας ρωτήσει : '' Προς τα πού βαδίζεις  ; Προς τον θάνατο ; Αυτό είναι που επιθυμείς ; '' . Κι εμείς απαντάμε : '' Όχι , Κύριε · συγχώρησέ με , ελέησέ με , σώσε με ! '' , και στρεφόμαστε προς Αυτόν . Και τότε ο Χριστός μας λέει : '' Σε συγχωρώ · ξεκίνα ν`αλλάζεις τη ζωή σου , αναγνωρίζοντας την αγάπη Μου και ανταποκρινόμενος στο κάλεσμά της - απαντώντας στην αγάπη Μου αποκτάς την ικανότητα ν`αγαπάς ... ''.
Τι άλλο να πω;  Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθουμε είναι να δεχόμαστε όλη τη ζωή μας , όλα τα γεγονότα , όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται σ`αυτήν, οτιδήποτε κατάφερε κάποια στιγμή να γίνει πηγή οδύνης. Να δεχόμαστε και να μην απορρίπτουμε. Όσο θα αρνούμαστε να δεχτούμε το περιεχόμενο ολόκληρης της ζωής μας χωρίς ν`αφήνουμε τίποτε παράμερα , τόσο θα δυσκολευόμαστε ν`απελευθερωθούμε από την εσωτερική μας αγωνία , δουλεία και αντιδραστικότητα. Ματαιοπονούμε όταν απλά διαβεβαιώνουμε '' Θεέ , γεννηθήτω το θέλημά σου ! '', τη στιγμή που από το βάθος της ύπαρξής μας ξεπηδάει μια κραυγή που λέει '' γεννηθήτω το θέλημά σου , ναι , αλλά όχι σ`αυτό το θέμα , ούτε σ`εκείνο ! Να δεχτώ τον πλησίον μου , ναι , αλλά όχι αυτόν εκεί , τον τάδε ! Είμαι βέβαιος να δεχτώ οτιδήποτε θα μου στείλεις , όχι όμως και κάτι σαν κι αυτό που βάζεις τώρα ενώπιον μου ... '' .
 
                                                                                                                         † Μ. Anthony Bloom

                                                 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΑΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...