Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Παρασκευή, Απριλίου 26, 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ «Μή φοβού θύγατερ Σιών Σιών, ιδού ο βασιλεύς σου έρχεται καθήμενος επί πώλου όνου». Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ.κ. Παισίου


Κυριακή των Βαΐων σήμερα και ο Κύριος της Δόξης Χριστός, ο Κύριος των Κυριευόντων και Βασιλεύς των Βασιλευόντων, πράος και ταπεινός εισέρχεται στην Αγία Πόλη καθήμενος επί πώλου όνου.
Η προφητεία του Μεγάλου Προφήτου σήμερα λαμβάνει σάρκα και οστά. Ωραία και θριαμβευτική η είσοδος του πάντων Βασιλέως στην Αγία Πόλη Σιών, την Πόλη των Προφητών και ο λαός κράζει και βοά: «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».
Έρχεται σήμερα στην Αγία Πόλη Σιών το Εσφαγμένο αρνίο της Αποκαλύψεως, ο επί πώλου όνου καθεζόμενος, «σφαγιασθήναι και δοθήναι πρός βρώσιν τοις πιστοίς».
Αυτό το μέγιστο γεγονός της μεγάλης θυσίας δεν το αντελήφθηκαν οι μαθητές του Μεγάλου Διδασκάλου και Σωτήρος Χριστού, όπως μας λέγει ο υψιπέτης αετός της Αγάπης, ο Ευαγγελιστής των θείων αποκαλύψεων, ο Ιωάννης.
Έρχεται σήμερα πράος, αγαθός και δίκαιος στην αγία Πόλη Σιών, Εκείνος που θα σώσει το ανθρώπινο γένος από την πλάνη, από την φθορά, από την αμαρτία, καθότι δια της αμαρτίας εισήλθε ο θάνατος στον κόσμο, ο θάνατος ο πνευματικός, που είναι ο χωρισμός του ανθρώπου από τον Πλάστη και Δημιουργό.
Έρχεται σήμερα το άκακο Αρνίο της Αποκαλύψεως, Εκείνος που έκλινε ουρανούς και ήλθε στην γή, δια να συναλλαγεί με το ανθρώπινο γένος και να το ανυψώσει στην άνω Ιερουσαλήμ μετά το θείο και σωτήριο  Πάθος Του.
Έρχεται σήμερα στην αγία Πόλη Σιών ο Βασιλεύς των ουρανών, Εκείνος πού δεν ήλθε να ιδρύσει επίγειο βασιλεία, αλλά ουράνιο και της οποίας βασιλείας αυτού «ουκ έσται τέλος».
Έρχεται σήμερα μετά των μαθητών του στην αγία Πόλη Σιών ο γεννηθείς προ των αιώνων και εκ της Παρθένου Μαρίας σαρκωθείς, καθήμενος επί πώλου όνου, και ο λαός, που είδε αλλά και άκουσε περί των θαυμάτων Του, Τον επευφημεί επισείοντας κλάδους φοινίκων και ψάλλει δόξα στον Θεό.
Έρχεται σήμερα στην πόλη των ονείρων του Αβραάμ, του Ισαάκ, του Ιακώβ και των Βασιλέων Δαυίδ, Σολομών, και των Προφητών στην Αγία Πόλη «ο δρακί έχων την πάσαν κτίσιν», η άκρα ταπείνωση, ο Θεάνθρωπος Ιησούς.
Έρχεται σήμερα στην Αγία Πόλη Σιών ο πράος και ταπεινός τη καρδία Θεός των όλων και Κύριος, και ο λαός στρώνει στο δρόμο Του ιμάτια σε ένδειξη σεβασμού, και κρατά στα χέρια του μυρτιές και δάφνες σύμβολα θανάτου, νίκης και θριάμβου.
Και οι λόγοι του Μεγάλου προφήτου επαναλαμβάνονται δια του στόματος του λαού: «ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».
«Δόξα στον Θεό, ευλογημένος αυτός που έρχεται σταλμένος από τον Κύριο. Ευλογημένος ο βασιλεύς του Ισραήλ».
Βεβαίως, ο σταλμένος από τον Κύριο, τον Θεό του Ισραήλ, δεν ήλθε να υποτάξει έθνη και λαούς και να εκπληρώσει τα όνειρα του λαού, της άλλοτε ενδόξου βασιλείας του Ισραηλιτικού γένους, της  βασιλείας του Δαβίδ, όπως πίστευε ο λαός.
Ήρθε να ιδρύσει βασιλεία χάριτος και αγάπης, αρετής και δικαιοσύνης και πραότητας. Δεν ήλθε να υποδουλώσει τους λαούς υλικώς, αλλά ήλθε να υποτάξει τα έθνη και τους λαούς  υπό τον χρηστό ζυγό Του και να διαχύσει την ευλογία Του στις ψυχές των ανθρώπων. «Ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστίν».
Αγαπητοί μου αδελφοί,
Κι εμείς σήμερα, κατά την αγία αυτή ημέρα της εισόδου του Κυρίου και Θεού μας στην αγία Πόλη, ως ο λαός και τα παιδιά των Ιουδαίων, ως ο νέος Ισραήλ της χάριτος,  ας υποδεχθούμε τον Ιησού Χριστό με αγνότητα ψυχής, με ανοικτή καρδιά, με πίστη και ευλάβεια.
Ο Κύριος έρχεται, πραΰς και σώζων, να εισέλθει στην πνευματική Ιερουσαλήμ, στην ψυχή δηλαδή, ενός εκάστου εξ ημών, έρχεται να κατασκηνώσει και να την απαλλάξει από την αμαρτία και τον αιώνιο θάνατο, έρχεται να την καταστήσει μέτοχο αιωνίου ζωής και αιωνίου δόξης και μακαριότητας.
Έρχεται και κρούει την θύρα της ψυχής μας ο Ελκόμενος Κύριος σε αυτή την δύσκολη ώρα, που ολόκληρος η ανθρωπότητα κράζει ωσάν ηφαίστειο που, δυστυχώς, εάν εκραγεί θα δημιουργήσει πολλαπλά τραύματα, ψυχικά και σωματικά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
«Ιδού έστηκα επί την θύραν και κρούω, εάν τις ακούση της φωνής μου και ανοίξει την θύραν εισελεύσομαι πρός αυτόν και δειπνήσω μετ’ αυτού και αυτός μετ’ έμου».
Αυτά τα θεία λόγια, δυστυχώς, ο άνθρωπος, ο πωρωμένος στην ψυχή και στο σώμα, δεν τα αντιλαμβάνεται και προπάντων δεν θέλει να ταπεινωθεί, προκειμένου μέσα του να ανάψει η φλόγα της πίστης στον Ιησού Χριστό τον Σωτήρα και Λυτρωτή.
Ο άνθρωπος, δυστυχώς, αυτής της δήθεν πεπολιτισμένης εποχής, ζει μακριά από την πηγή της σωτηρίας του, την Εκκλησία, ζει και κινείται σε άλλους κόσμους, και, τελικά, η θύρα της ψυχής του είναι ερμητικά κλεισμένη, αλλά και δοσμένη στα του κόσμου τούτου μάταια και ψευδή.
Είναι γεγονός ότι, «ο χθές και σήμερα και ο Αυτός στους αιώνες» Κύριος, καθήμενος επί πώλου όνου, έρχεται πράος, ταπεινός και σήμερα,  κατά την αγία  αυτή  ημέρα της αμωμήτου πίστεως μας, να σώσει τις ψυχές μας και να πάθει επάνω στο Σταυρό τα φοβερά παθήματα υπέρ της σωτηρίας μας.
Έρχεται και σήμερα, με την θεία Του χάρη και το άπειρο Αυτού έλεος, να κατασκηνώσει στην πνευματική Ιερουσαλήμ, σ’ έναν έκαστο από εμάς, στην ψυχή μας και να την σώσει από την  θεοστυγή  αμαρτία, που σκοπό έχει να φέρει τον άνθρωπο μακριά από τον Θεό.
Ας εξέλθουμε, λοιπόν, και εμείς σήμερα θριαμβευτικά να προϋπαντήσουμε τον Κύριο και Θεός μας με μετάνοια ειλικρινή και αγάπη, σείοντες και επισείοντες τα βάγια των φοινίκων και τους κλάδους της ελιάς, κράζοντες και λέγοντες το «ωσαννά  εν τοις υψίστοις, ευλογημένος ο ερχόμενος», με όλη την δύναμη της ψυχής μας.
Ο θρίαμβος αυτός είναι ο ωραιότερος και υψηλότερος θρίαμβος, διότι δια του θριάμβου αυτού, θα πληρωθεί η καρδιά μας από χαρά και ευφροσύνη και έτσι, με πολλή ψυχική αγαλλίαση, θα πλησιάσουμε να προσκυνήσουμε και τα Άγια Αυτού Πάθη, τον Τίμιο Σταυρό Του, και θα φωτιστούμε από το ανέσπερο Φως της Αναστάσεώς Του. ΑΜΗΝ.  Ο Λ.Κ.Α.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...