Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Απριλίου 15, 2013

Η απειρία του μητροπολίτη Μαρωνείας ανησυχεί το Υπουργείο Εξωτερικών.



ierovima.gr-Αντιγράφουμε από την εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και τη στήλη «Λεπτομέρειες» της Δευτέρας 15 Απριλίου:
 
«Άνοιξα προχθές τον αγαπημένο μου «Χρόνο» Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθώ για τις εξελίξεις στη Θράκη και έπαθα σοκ. Δεν ήταν η είδηση που διάβασα, ότι δηλαδή ο Τούρκος πρόξενος στην περιοχή Ιλχάν Σενέρ επισκέφθηκε την τοπική μητρόπολη, προκειμένου να συναντήσει εθιμοτυπικά τον νέο μητροπολίτη Μαρωνείας Παντελεήμονα. Ήταν η φωτογραφία που είδα και με έπιασε αποπληξία. Τον δεσπότη, δηλαδή, να τον αγκαλιάζει και να τον φιλάει θερμότατα! Με συγχωρείτε έχουμε τρελαθεί τελείως; Πρώτα ξεκίνησε με τη ρήση περί «Γκιουλμουτζίνας», τώρα με τον πρόξενο, τι συμβαίνει με τον «νέο, σεβαστέ Αρχιεπίσκοπε Ιερώνυμε; Πολύ φαναριώτικα όλα αυτά...
 
Να σκεφτείτε ότι στο Υπουργείο Εξωτερικών και την τοπική υπηρεσία Πολιτιστικών Υποθέσεων Ξάνθης έχουν πάρει χαμπάρι ότι κάτι δεν πάει καλά με τον νέο δεσπότη και στη συνάντησή του με τον πρόξενο ήταν παρών και ο πρέσβης Πιπερίγκος. Τον έβαλαν...υπό επιτροπεία από την αρχή, γιατί, από ό,τι φαίνεται-λόγω απειρίας-, θέλω, να πιστεύω, είναι ικανός να κάνει το λάθος πίσω από τις κλειστές πόρτες. Δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα στη Θράκη και καλό είναι να μετακληθεί στην Αθήνα ο δέσποτας για ...σεμινάρια»
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΡΟΝΟΣ
Υπό το βλέμμα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών η συνάντηση μητροπολίτη – Τούρκου πρόξενου
12.04.2013
Αποκλείστηκε η δημοσιογραφική κάλυψη σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, σε αντίθεση με τη συνάντηση που είχε ο Τούρκος πρόξενος με τον τοποτηρητή και μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό τον περασμένο Δεκέμβριο.
Μπορεί ο Τούρκος πρόξενος Ιλχάν Σενέρ στην προηγούμενη επίσκεψή του στην μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και στη συνάντησή του με τον τότε τοποτηρητή και μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό να έσπευσε να πει ότι «εγώ είμαι διπλωμάτης των ανοιχτών λόγων και ανοιχτών θυρών», αφού τότε επετράπη η δημοσιογραφική κάλυψη όλης της συνάντησης, την ίδια δήλωση δε μπόρεσε να επαναλάβει και κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στη μητρόπολη. Η συνάντηση του Τούρκου διπλωμάτη με το νέο μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής ήταν προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης. Φρόντισε όμως να καταφθάσει νωρίτερα στη μητρόπολη ο πρέσβης Νίκος Πιπερίγκος, διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων του ΥπΕξ στην Ξάνθη.

 

 
ΤΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

 

 
Στη συνάντηση μεταξύ του κ. Σενέρ και του τότε τοποτηρητή κ. Δαμασκηνού είχε προκαλέσει αίσθηση η αναφορά του πρώτου στους ψευτομουφτήδες και η ανυπαρξία αντίδρασης εκ μέρους του δεύτερου. Ο διπλωμάτης αναφερόμενος τότε σε ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών της μειονότητας της Θράκης, στάθηκε στις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, δηλαδή στην πραγματοποίηση μηχανοκινήτων πορειών σε χωριά της Ροδόπης με μουσουλμανικό πληθυσμό. Είχε αποφύγει τότε να κατονομάσει ο ίδιος ποιος κάνει αυτές τις ακραίες ενέργειες, όπως τις χαρακτήρισε και ανέφερε πως μίλησε με την αστυνομία και επιβεβαίωσε ότι αυτές γίνονται από ξενόφερτους και δεν αντικατοπτρίζουν το γενικό κλίμα. Στο σημείο αυτό είχε γίνει το ατόπημα, όταν είπε πως «οι αιρετοί μουφτήδες (σ.σ. ψευτομουφτήδες) έκαναν έκκληση στους ανθρώπους της μειονότητας να μην απαντήσουν σε αυτές τις προκλήσεις». Ο μητροπολίτης όχι απλά δε φρόντισε να διορθώσει τον Τούρκο, αντίθετα εξήρε την πρωτοβουλία του να επισκεφτεί στη μητρόπολη λέγοντας «ήταν καιρός να ανοίξει η πόρτα για να έχουμε επικοινωνία, διότι μέσω αυτού θα οικοδομήσουμε το μέλλον του τόπου».

 
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Τότε στη συνάντηση δεν αποκλείστηκε η δημοσιογραφική κάλυψη σε όλη τη διάρκεια της συνάντησής τους, σε αντίθεση με τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Ιλχάν Σενέρ και του κ. Παντελήμονα, που έγινε παρουσία του πρέσβη Νίκου Πιπερίγκου. Η επίσκεψη είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, διήρκησε περίπου μισή ώρα και σε φιλικό κλίμα αντηλλάγησαν απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Σε δηλώσεις του μετά το πέρα αυτής ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής εμφανίστηκε φειδωλός σε σχέση με τον προσωρινό προκάτοχό του και ευχήθηκε στον πρόξενο «να έχει καλή δύναμη και να ασκεί το καθήκοντά, τα οποία θα είναι για την ωφέλεια της περιοχής και των δύο λαών». Τη γνωριμία του με τον κ. Παντελήμονα κατά την επίσκεψή του στη μητρόπολη Ξάνθης, όταν αυτός υπηρετούσε ακόμα εκεί ως πρωτοσύγκελος, θύμισε ο κ. Σενέρ και μνημόνευσε λόγο που είχε πει ο μητροπολίτης κατά τη διάρκεια της ενθρόνισης τους. «Είχε αναφέρει ότι χριστιανοί και μουσουλμάνοι αποτελούν τους πνεύμονες αυτού του τόπου και εγώ δεν έχω να πω τίποτε άλλο μετά από αυτ
ά τα όμορφα λόγια».

 
Η παρουσία του πρέσβη Νίκου Πιπερίγκου φαίνεται να έπαιξε καταλυτικό ρόλο, ώστε να αποφευχθούν οι αβρότητες του παρελθόντος με τον Τούρκο πρόξενο και τα ποικίλα σχόλια που θα προκαλούσαν αυτές…
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρέσβης Νίκος Πιπερίγκος έχει και πρόσφατα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργο Καλαντζή. Στη συνάντηση τότε συζητήθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική Εκκλησία, ενώ εκφράσθηκε η βούληση της Πολιτείας για την στήριξη του κοινωνικού και προνοιακού έργου της μητρόπολης με την παράλληλη ενίσχυσή της με διορισμούς κληρικών στις κενές εφημεριακές θέσεις. Στην κατεύθυνση αυτή θα εντατικοποιηθεί η συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας για την αξιοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων για κληρικούς και λαϊκά στελέχη της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής.
Δήμητρα Συμεωνίδου       

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...