Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Φεβρουαρίου 02, 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΕ ΜΑΤΘΑΙΟΥ«Κύριον τον Θεόν σου»


«Κύριον τον Θεόν σου»

«Κύριον τον Θεόν σου»,  «εἷπεν ὁ Κύριος τῷ Κυρίῳ μου …»
Ο Χριστός ρωτάει τους Φαρισαίους να του πούνε τι πιστεύουν για Αυτόν, για το Πρόσωπό του, γιατί παρά τα θαύματα που είδαν και έζησαν δεν αποδέχονται την Θεότητά Του. Αλλά τι είναι και για μας ο Χριστός;
Χρησιμοποιούμε και μεις από συνήθεια τη λέξη ΚΥΡΙΟΣ, «Κύριος Ιησούς Χριστός», «Κύριε ελέησον», αλλά μάλλον δεν συνειδητοποιούμε την έννοιά του.
ΚΥΡΙΟΣ είναι ο εξουσιαστής που δεν υποτάσσεται σε τίποτα και σε κανέναν.
ΚΥΡΙΟΣ είναι ο κάτοχος, ο ιδιοκτήτης.
ΚΥΡΙΟΣ είναι σπουδαιότερος, ο σημαντικότερος.
Αυτές είναι οι ερμηνείες της λέξης Κύριος στο λεξικό και στην καθημερινή χρήση. Αν θελήσουμε να φιλοσοφίσουμε λίγο τους όρους θα δούμε ότι ο μόνος ΚΥΡΙΟΣ είναι ο ΘΕΟΣ. Γιατί είναι ο μόνος που δεν υποτάσσεται πουθενά και ποτέ, είναι ο κάτοχος και ιδιοκτήτης των πάντων ως δημιουργός τους και φυσικά είναι ό,τι σπουδαιότερο και σημαντικότερο υπάρχει.
Γι΄ αυτό και μεις χρησιμοποιώντας τον όρο «ο Κύριος» για το Χριστό, ομολογούμε τη Θεότητά Του, αλλά αυτή η ομολογία μας σημαίνει ότι θα πρέπει να του απονέμουμε και τον οφειλόμενο σεβασμό. Αλλά τι σεβασμός απαιτείται για το Θεό; Ας μείνουμε σ΄ αυτό που ακούσαμε σήμερα «ἀγαπήσεις Κύριον τόν Θεόν σου ἐν ὅλῃ τῇ καρδίᾳ σου καί ἐν ὅλῃ τῇ ψυχῇ σου καί ἐν ὅλῃ τῇ διανοίᾳ σου», δηλαδή με όλο το είναι σου.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...