Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 25, 2013

Έναρξη του Τριωδίου: Η Μετάνοια


untitled
Ο μακαριστός ιεροκήρυκας π. Ευσέβιος Βίττης σε μια άκρως διδακτική Ομιλία του, κατά την αρχή του Τριωδίου, με θέμα τη Μετάνοια. Ο σεβαστός πατέρας εξηγεί τι είναι το Τριώδιο και ποιο είναι το μήνυμα που μας δίνει. Αντιδιαστέλλει το κοσμικό από το πνευματικό τριώδιο, διευκρινίζοντας ότι το Πνευματικό Τριώδιο αποτελεί ουσιαστικά μια πρόσκληση της Εκκλησίας μας για Μετάνοια. Ακολούθως, ερμηνεύει τη σημασία της Μετάνοιας και παραθέτει τα Χαρακτηριστικά της. Αναφέρεται ακόμη στην επανόρθωση της σχέσης του ανθρώπου με το Θεό, στη συντριβή και την υποταγή του ανθρώπου στο θέλημα του Θεού. Τονίζει, επίσης, την κεντρική σημασία που παίζει το μυστήριο της εξομολόγησης στο ζήτημα της Μετανοίας και η υπενθυμίζει πως η πραγματική Μετάνοια επιβάλλει πρακτική άσκηση των χριστιανών. Επεκτείνοντας τη σκέψη του, τέλος, αναφέρεται και στη Νηστεία, ως ένα είδος συσταυρώσεως με το Χριστό, αντιπαραβάλλοντάς την με τη διαφθορά της ευμάρειας. Ακούστε την ομιλία:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...