Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Αυγούστου 08, 2012

Oι φθόροι τιμούν τους σκανδαλοποιούς






 Επέπρωτο να το δούμε κι αυτό στις χαλεπές μας μέρες! 
Να τιμάται από φορείς του Γαλαξειδίου αλλά και από ανώτερους κληρικούς η μνήμη ενός ΚΑΤΑΣΚΑΝΔΑΛΙΣΑΝΤΟΣ ΤΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ και αναταράξαντος όσο λίγοι την εκκλησιαστική ζωή επισκόπου. 
Του πρώην Αθηνών Ιακώβου Βαβανάτσου!


Ω καιροί, ω ήθη! 
Πρόκειται για το διαβόητο αρχιεπίσκοπο των “15 ημερών”. 
Τόσο μπόρεσε να σταθεί στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών ο αοίδιμος αφού πριν παραιτηθεί αναγκαστικά τον καθήρεσε η κοινή βοή.

Ο αείμνηστος υπήρξε ευνοούμενος της βασίλισσας Φρειδερίκης και του παλατιού γενικότερα που προσπάθησε παντί τρόπω και πάση θυσία να τον διακρατήσει στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. 
Πλην όμως η λαική οργή επέβαλλε την αδέκαστη θέλησή της. 33 μητροπολίτες εν γνώσει του δημιουργηθέντος θορύβου περί την ηθική υπόσταση του αειμνήστου εγκλημάτισαν ανεπανόρθωτα εκλέγοντάς τον αρχιεπίσκοπο προκειμένου να αναλάβει τη διαποίμανση της αρχιεπισκοπής Αθηνών. 
Όπως πολύ σωστά τόνισε κεκοιμημένος ήδη ιεράρχης οι εν θέματι 33 επίσκοποι θα έπρεπε μετά ταύτα τουλάχιστο να αποστερηθούν του δικαιώματος του εκλέγειν!

Ο σεισμός που επακολούθησε μετά την απαράδεκτη από κάθε άποψη εκλογή του είναι αδύνατο να περιγραφεί. 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στο αρχείο τύπου της Εθνικής Βιβλιοθήκης που περιλαμβάνει το αρχείο εφημερίδων της εποχής σε μορφή pdf προκειμένου να λάβουν αμυδρή γνώση και πείρα του συγκεκριμένου σεισμού.

Κι ενώ κατά το κοινώς λεγόμενο θα έπρεπε κάποιοι υποστηρικτές του να κάνουν μετά ταύτα τουμπεκί αυτοί τιμούν τη μνήμη του. 
Τέτοια και τόση περιφρόνηση του περί δημοσίας αιδούς αισθήματος του πιστού λαού. 
Πρώτος και καλύτερος βέβαια ο μοιχεπιβάτης της μητροπόλεως Αττικής Κύριλλος Μισιακούλης. 
Έσπευσε να τιμήσει έναν κληρικό η εκλογή του οποίου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών δημιούργησε τέτοιου μεγέθους σάλο που όμοιόν του ποτέ δεν είχε γνωρίσει η εκκλησιαστική ζωή.

Πιθανώς ο μακαριστός επίσκοπος να ετελεύτησε εν μετανοία. 
Ο υποφαινόμενος εύχεται ΟΛΟΨΥΧΑ η συγκεκριμένη εκδοχή να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 
Κάτι τέτοιο υποστηρίχθηκε από κάποιους.

Επ’ ουδενί όμως η τυχόν μετάνοια του αοιδίμου αρχιεπισκόπου παρέχει την ηθική νομιμοποίηση να τιμάται και προβάλλεται ένας κληρικός κατασκανδαλίσας όσο λίγοι το ορθόδοξο πλήρωμα.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί πράξη εκπτώσεως του εκκλησιαστικού ήθους. 
Άλλωστε η ιντερνετική προβολή της από συγκεκριμένα ιστολόγια, αλλοτριωμένα απ’ την εκκοσμίκευση και τη νοθεία του ορθοδόξου ήθους, πιστοποιούν άνετα του λόγου το αληθές.

Ευτυχώς ο λαός του Θεού αντιστέκεται. 
Γνωρίζει να διακρίνει το γνήσιο απ’ το κίβδηλο παρά την πλύση εγκεφάλου που υφίσταται.

Αλλοίμονο όμως σ’ αυτούς που προκειμένου να φανούν αρεστοί στον κόσμο θυσιάζουν τα ιερά και όσια χάριν επίγειων σκοπιμοτήτων! 
Ο Θεός να τους ελεήσει!

ιατρός Λυκούργος ΝΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...