Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2012

ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΛΑΥΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΤΟΥ ΗΓΙΑΣΜΕΝΟΥ


πηγή





Καθ' οδό διηγήθηκα ακόμη δύο θαυμαστά γεγονότα πού έλαβα χώρα στην Ιερά Λαύρα τού Αγίου Σάββα.

1)  Μία νύκτα με πανσέληνο, ένας μουσουλμάνος παλαιστίνιος, κάτοικος τού χωρίου Άπεντία, πήγε στο Μοναστήρι και έκαμε την συγκομιδή τού ελαιοκάρπου από τα λίγα ελαιόδεντρα που βρίσκονται προ της εισόδου της Ιεράς Μονής. Έβαλε τον Καρπό σε δύο σάκους, τούς φόρτωσε στο άκακο γαϊδουράκι του και έκαμε νεύμα σ' εκείνο να αναχωρήσουν. Όμως εκείνη την στιγμή χάθηκε ή πανσέληνος και λόγω σκότους το γαϊδουράκι δεν ξεκινούσε. Απόρησε για το φαινόμενο, άφησε το γαϊδουράκι εκεί και αυτός σαν μικρό παιδί, δηλαδή "μπουσουλώντας", αναχώρησε. Όμως, όταν έφθασε πιο πάνω αντιλήφθη ότι βλέπει, ή πανσέληνος παρουσιάσθηκε ξανά, και επέστρεψε να πάρει το ζώο του. Άλλα όταν επέστρεψε, πάλι εξαφανίσθηκε ή πανσέληνος, ήλθε ξανά σκότος, και αυτός για δευτέρα φορά, "μπουσουλώντας" αναχώρησε. Όμως, όταν έφθασε στο προηγούμενο σημείο, παρουσιάσθηκε ξανά ή πανσέληνος. Αυτός ξανά επέστρεψε στο ζώο του, όπου πάλι επικράτησε σκότος. Τότε κατάλαβε ότι αυτό το γεγονός είναι θαύμα τού αγίου Σάββα και μετανοιωμένος κάθισε εκεί μέχρι πού ξημέρωσε. Κάλεσε δε, όταν ξημέρωσε τον μακαριστό πατέρα Σεραφείμ και του εξομολογηθεί όλο αυτό το ατόπημα του.
— Αφού κουράστηκες για την συγκομιδή, τού είπε ό Γέροντας, ας μοιραστούμε τον καρπό.

Ένα σακί το έδωσε σ' εκείνον και το άλλο το κράτησε το Μοναστήρι.

2) Οι ΆγιοΣαββίτες πατέρες δημιούργησαν γύρω και πάνω από το Μοναστήρι ένα αυλάκι, μέσω τού οποίου τα νερά της βροχής οδηγούνται στις δεξαμενές της Μονής.
Τώρα τελευταία, ένας άσεβης κάτοικος της Άπεντίας έρριψε τις κοπριές από την στάνη του πάνω από το εν λόγω αυλάκι. Όταν δε οι σεβαστοί πατέρες τον παρεκάλεσαν να τις πάρει αυτός ηρνήθη αφ' ενός και αφ' ετέρου είπε τις παρακάτω υβριστικές φράσεις:
— Δεν φοβάμαι κανέναν, ούτε εσάς, ούτε τον 'Άγιόν σας, ούτε τον Θεό σας άλλ' ούτε και τούς Εβραίους".
Όμως, λίγες ημέρες αργότερα, πήγε με πόνο και δάκρυα στο Μοναστήρι και ζήτησε συγγνώμη διότι είχε γίνει το παρακάτω συμβάν:
Ό αδελφός του είχε κάμει κάποιες δολιοφθορές εναντίον των
εβραίων και εκείνοι τού έστειλαν δι' ελικοπτέρου κατ' επάνω του
ένα μικρό πυραυλάκι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί εκείνος και ό υιός του. Οι πατέρες, λοιπόν, όχι μόνο τον συγχώρησαν του έδωσαν και κάποια ευλογία, δηλαδή δώρα, και ό εν άσεβης εκκαθάρισε τον χώρο από τις κοπριές αφ' ενός και έτερου δεν ξαναεμφανίσθη ποτέ όχι μόνο στην πύλη της Μονής άλλ' ούτε και στην πέριξ Περιοχή.

Οι ΆγιοΣαββίτες πατέρες, όχι μόνο σ' αυτόν τον άσεβη έδωσαν ευλογίες, άλλα οικονομούν και αγαπούν, δίδοντας το κατά δύναμιν και σ' άλλους Παλαιστινίους, είτε αυτοί είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, είτε είναι μουσουλμάνοι.



ΒΙΒΛΙΟΓ. ΕΤΩΝ ΠΕΝΤΗΚΟΝΤΑ- ΑΙΤΩΝ 50 ΨΑΛΜΟ.
Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΚΡΑ ΖΥΜΗ ΘΕΡΜΟΝ ΑΙΤΩΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...