Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Αυγούστου 08, 2012

ο υπέροχος Υπερέχιος


Χτες γιόρταζαν δυο μεγάλοι αββάδες του πρώιμου γεροντικού, ο σπουδαίος αββάς Ωρ, πνευματικός πατέρας 10000 μοναχών της αιγυπτιακής ερήμου και ο αββάς Υπερέχιος. Νομίζω πως αξίζει να ακουστεί ο λόγος του οσίου Υπερεχίου. Η αντιγραφή έγινε από το γεροντικό των εκδόσεων «Αστήρ» του 1974....H φωτογραφία είναι από το αρχαίο μοναστήρι του αββά Παύλου τού απλού στην Ερυθρά Θάλασσα.
stpaulmonastery.jpg

Τη 7η του μηνός Αυγούστου ο άγιος Υπερέχιος εν ειρήνη τελειούται
Υπερέχιος καν τάφω κατεκρύβη
Πέφυκεν ίσος τοις χοροίς των Αγγέλων


Είπε ο Αββάς Υπερέχιος «Όπως το λιοντάρι είναι φοβερό στους ανάγρους έτσι και ο άξιος μοναχός στους λογισμούς τής επιθυμίας»
Είπε πάλι  «Η νηστεία χαλινάρι είναι στον μοναχό εναντίον της αμαρτίας .Όποιος πετάξει αυτό το χαλινάρι, γίνεται σαν τον θηλυμανή ίππο.»
Είπε πάλι «Όποιος δεν κυριαρχεί στη γλώσα του σε ώρα οργής , ούτε και στα πάθη δεν θα κυριαρχήση»
Είπε πάλι «Προτιμότερο να τρώγη τινάς κρέας και να πίνη κρασί, παρά να τρώγη με την καταλαλιά τις σάρκες τών αδελφών.»
Είπε πάλι «Ψιθύρισε το φίδι και την Εύα τήν έβγαλε από τον Παράδεισο. Μ΄εκείνο μοιάζει όποιος κατακρίνει τον πλησίον του. Γιατί καιι τη ζωή αυτού οπού ακούει την σπρώχνει στην απώλεια και τη δική του. 
Είπε πάλι «Ο θησαυρός τού μοναχού είναι να μη θέλη τίποτε το υλικό δικό του. Θησαύρισε, αδελφέ, στον ουρανό. Γιατί οι αιώνες της αναπαύσεως δεν έχουν τέλος.»
Είπε πάλι «Να έχης πάντα στο νου τη βασιλεία τών ουρανών. Και εύκολα θα την κληρονομήσης.»
Είπε πάλι «Πολύτιμο πράγμα είναι η υπακοή του μοναχού. όποιος την αέχει θα εισακουσθή από τον Θεό και με θάρρος θα σταθή ενώπιον του Εσταυρωμένου. Γιατί ο Εσταυρωμένος Κύριος υπήκοος γέγονε μέχρι θανάτου.»
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...