Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Αυγούστου 21, 2012

Ποιοι είναι οι μητροπολίτες που απαρτίζουν τη φετινή Διαρκή Ιερά Σύνοδο





Στη θεωρία ίσως φαίνεται μία εύκολη Σύνοδος. Και για τους ίδιους και για τον «μαέστρο» της που καλείται να τους συντονίσει, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Στόχος τους, να βγουν προς τα έξω με μία ενιαία φωνή. Το αν θα τα καταφέρουν είναι άγνωστο.


H εκκλησιαστική χρονιά ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου. Η σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αλλάζει, και έξι μητροπολίτες των Νέων Χωρών και έξι της «παλιάς Ελλάδας» θα αναλάβουν να διοικήσουν την Εκκλησία της Ελλάδος. Όπως αναφέρει το paron.gr, πολλά μέλη της νέας Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που θα αναλάβει από τον επόμενο μήνα, είναι νέοι και όχι πολύ έμπειροι. Αρκετοί έχουν τη φήμη των ανθρώπων που κρατούν χαμηλούς τόνους και είναι διαλλακτικοί. Όμως, και στο παρελθόν τα πράγματα στα μέσα της συνοδικής περιόδου εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά απ' ό,τι έδειχναν πως θα κυλήσουν τον Σεπτέμβριο. Πολλά εξαρτώνται από τις συμμαχίες που θα δημιουργήσουν τα συνοδικά μέλη μεταξύ τους. Και βεβαίως από τα θέματα που θα διαχειριστούν.

Ο φετινός χειμώνας δεν προμηνύεται εύκολος. Οι πολιτικές εξελίξεις ίσως προκαλέσουν χιονοστιβάδα εξελίξεων στην Εκκλησία. Άμισθοι και πολύ χαμηλά αμειβόμενοι κληρικοί. Ελλείψεις και κενά σε μητροπόλεις από τη μη πρόσληψη ιερέων. Άδεια ταμεία στη Σύνοδο και τις μητροπόλεις. Αυξημένες ανάγκες σε φιλανθρωπικό έργο λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης. Ακίνητη περιουσία τελματωμένη και ανεκμετάλλευτη και άλλα που μπορεί να προκύψουν στην πορεία είναι μερικά από τα θέματα που επιζητούν λύση. Αρχιερείς που τους γνωρίζουν από πολύ παλιά, ιερείς και άλλοι που είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν μαζί τους σκιαγράφησαν με λίγες λέξεις το προφίλ των μητροπολιτών που συνθέτουν τη φετινή Διαρκή Ιερά Σύνοδο:

Φιλίππων Προκόπιος. Μητροπολίτης της παλιάς φουρνιάς. Έμπειρος και με σταθερές απόψεις, που δεν αλλάζουν εύκολα, ακόμη κι αν είναι λάθος. Άνθρωπος που δύσκολα θα παραδεχτεί πως έχει άδικο. Με τα χρόνια έχει γίνει περισσότερο στρυφνός και οξύθυμος, λένε όσοι τον γνωρίζουν.

Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Ισχυρός χαρακτήρας που δύσκολα κάνει φίλους. Ιδιαίτερα μορφωμένος, κάτι που του προκαλεί έναν ιδιότυπο εγωκεντρισμό. Γνωρίζει πολύ καλά τα εκκλησιαστικά θέματα και διατηρεί στενότατους δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Λαγκαδά Ιωάννης. Πολλοί τον θεωρούν «άνθρωπο του Θεσσαλονίκης», αφού διετέλεσε πρωτοσύγκελός του για πολλά χρόνια, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Θεωρείται υπέρμετρα φιλόδοξος και ματαιόδοξος πέρα από τα συνηθισμένα.

Αιτωλίας Κοσμάς. Επτά χρόνια αρχιερατείας συμπλήρωσε ο κ. Κοσμάς και το στίγμα που έχει αφήσει πίσω του είναι ενός συντηρητικού και μετριοπαθούς μητροπολίτη.

Κορίνθου Διονύσιος. Χειροτονία του μακαριστού Χριστόδουλου, ο κ. Διονύσιος θεωρείται αγωνιστής, ιδεολόγος και δηκτικός όπου χρειάζεται. Από αυτούς που αναμένεται να ξεχωρίσουν στη φετινή Σύνοδο και να... ακουστούν, και περισσότερο στους διαδρόμους του συνοδικού κτιρίου αν προκληθεί!

Γόρτυνος Ιερεμίας. Με καλή μόρφωση, πολύγλωσσος και αδιαμφισβήτητη πνευματικότητα. Θεωρείται «καντιωτικός» και άνθρωπος που θα ακολουθήσει τις επιλογές της πλειοψηφίας.

Λευκάδος Θεόφιλος. Από τα νεότερα μέλη της ΔΙΣ, θεωρείται εργατικός, φιλοπρόοδος και χαμηλών τόνων.

Δράμας Παύλος. Πληθωρικός μητροπολίτης που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Θεωρείται άνθρωπος «συγκρουσιακός». Όποιος έρθει σε αντιπαράθεση μαζί του μέσα στη ΔΙΣ είναι βέβαιο πως δεν θα περάσει εύκολα.

Τριφυλλίας Χρυσόστομος. Διετέλεσε πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Σπάρτης και έμαθε να είναι σιωπηλός και μετρημένος. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν όμως «απότομο» και τραχύ ως προσωπικότητα.

Χίου Μάρκος. Εξαιρετικά συντηρητικός και έντιμος ο βενιαμίν των ιεραρχών που συνθέτουν τη νέα Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Δύο στοιχεία χαρακτηρίζουν ωστόσο, λένε όσοι τον γνωρίζουν, την προσωπικότητά του: η ατολμία και ο ατομισμός.

Κιλκισίου Εμμανουήλ. Τρία χρόνια συμπλήρωσε στη μητρόπολή του ο κ. Εμμανουήλ και έχει προκαλέσει πολλές συγκρούσεις σε τοπικό επίπεδο, καταδεικνύοντας πως δεν είναι ένας άνθρωπος που θα αφήσει τα πράγματα να κυλήσουν με ηρεμία. Έτοιμος για μάχη με το παραμικρό αλλά και -κατ' επιλογήν- χωρίς πολλούς φίλους μέσα στην ιεραρχία.

Σισανίου Παύλος. Ο 65χρονος ιεράρχης δεν θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος στα της διοίκησης και τα εκκλησιαστικά πράγματα. Παραμένει εντούτοις θερμός οπαδός της δυναμικής της νεολαίας.

Η φετινή ΔΙΣ δεν θα είναι εύκολη και λόγω των «δύσκολων» χαρακτήρων των μελών της. Είναι γνωστό πως ο Αρχιεπίσκοπος διαθέτει την απαραίτητη... διπλωματία να ξεπεράσει τους σκοπέλους που θα εμφανιστούν. Εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται λιγότερο «εκρηκτική» η σύνθεσή της από τις προηγούμενες τέσσερις χρονιές. Αυτό που θα την κάνει όμως δύσκολη ή εύκολη είναι τα θέματα που θα κληθούν να διαχειριστούν και οι αποφάσεις που οι ιεράρχες θα πρέπει να πάρουν, οι οποίες ίσως σημαδέψουν πολλά χρόνια μετά την πορεία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...