Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Αυγούστου 18, 2012

Εις ποιαν Εκκλησίαν ζει τώρα ο Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος;




Εις ποιαν Εκκλησίαν ζει τώρα ο Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος;
Η Σερβική Εκκλησία στην Αμερική είχε πέντε επισκόπους στους οποίους υπάγονταν διοικητικά η Βόρεια και η Νότια Αμερική. Εντούτοις σε τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας τον Μάϊο 2011, βγήκε μία (από τις πολλές) περίεργη απόφαση, σύμφωνα με την οποία ολόκληρη η Νότια και Κεντρική Αμερική έγινε μια ξεχωριστή Μητρόπολη. Αυτή η καινούργια Μητρόπολη όμως δεν έλαβε κανονικό μητροπολίτη αλλά οριστηκε Τοποτηρητής. Ο οποίος, ω του θαύματος, δεν ήταν πλεόν κανείς από τους εγκαταστημένους στην Αμερική Ήπειρο επισκόπους αλλά την φροντίδα της καινούργιας μητροπόλεως ανέλαβε ο Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος (για ένα χρόνο, ορίστηκε τότε· ο χρόνος πέρασε η Ιεραρχία όμως στην φετινή της Συνεδρίαση δεν όρισε μόνιμο Μητροπολίτη)! Ο οποίος την είχε επισκεφτεί δύο χρόνια πριν προελαύνοντας έτσι την μέλλουσα να ληφθεί απόφαση. Ήδη και δεύτερη φορά από την εκλογή του για Τοποτηρητή ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος βρίσκεται τώρα στην Αμερική. Πρώτη φορά διαμένοντας εκεί σχεδόν δύο μήνες, τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2011, και πάλι τώρα βρίσκεται σε επίσκεψη στη Νότια Αμερική μαζί με σέρβους ιερείς που τους πήγε εκεί για διορισμό.

Φημολογείται βέβαια ότι ο κύριος λόγος για να αναλάβει ο Μαυροβουνίου Τοποτηρητής της μακρινής Νότιας και Κεντρικής Αμερικής είναι για να συμετέχει πλέον ως ενεργό μέλος στην Επισκοπική Συνέλευση της Αμερικής, που τελεί ως γνωστόν υπό την προεδρία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως· πράγμα που και έγινε κατά την περασμένη του επίσκεψη στην Αμερική τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2011, όταν πήγε και στην Βόρεια Αμερική για να λάβει μέρος στην Επισκοπική Συνέλευση της Αμερικής. Πολύ πιο παράξενο ηχεί το γεγονός ότι την παρόμοια Επισκοπική Συνέλευση τοπικών επισκόπων ο Μαυροβουνίου την δημιούργησε ήδη πριν από χρόνια, εφαρμόζοντας έτσι πιστά της προδιαγραφές του Οικουμενικού Πατριαρχείου περί Διασποράς, στο ίδιο το Μαυροβούνιο, που είναι ως γνωστόν μια κανονική Μητρόπολης της Σερβικής Εκκλησίας! Η Επισκοπική Συνέλευση του Μαυροβουνίου αριθμεί πέντε επισκόπους· τον ίδιο τον Αμφιλόχιο, τον Ιωαννίκιο του Μπούδιμλιε και Νίκσιτς (το πνευματικό τέκνο του Αμφιλοχίου) που μοιράζει το Μαυροβούνιο μαζί με τον Αμφιλόχιο (αυτή η διαίρεσι έγινε επί του Αμφιλοχίου ο οποίος απέσπασε ένα μέρος της Μητροπόλεώς του πριν από μερικά χρόνια ώστε να εγκαταστήσει εκεί το τέκνο του Ιωαννίκιο), τον νυν Ερτζεγοβίνης Γρηγόριο (πνευματικό τέκνο του Αθανασίου Γιέφτιτς) που γειτνιάζει με το Μαυροβούνιο, τον πρώην Ερτζεγοβίνης Αθ. Γιέφτιτς (που μένει μόνιμαστην Ερτζεγοβίνη μαζί με τον νυν Ερτζεγοβίνης Γρηγόριο) και τον Φιλάρετο του Μιλέσεβο (του οποίου η μητρόπολη δημιουργήθηκε επίσης πριν από μερικά χρόνια επί Αμφιλοχίου και συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και ένα μικρό κομμάτι του Μαυροβουνίου). Αυτή η Επισκοπική Συνέλευση λειτουργεί μόνιμα και παράλληλα με την Ιεραρχία της Σερβικής Εκκλησίας, έχοντας κανονικές Συνεδριάσεις και λαμβάνοντας αποφάσεις, τις οποίες μερικές φορές και δημοσιεύει.
Σημειωτέον ότι μαζί με τη δημιουργία καινούργιας μητροπόλεως στη Νότια Αμερική, στην ίδια Συνεδρίαση Ιεραρχίας τον Μάϊο 2011, κάτι παρόμιο έγινε και στην Ευρώπη. Και εκεί αποσπάστηκε ένα μέρος για να ιδρυθεί μια καινούργια μητρόπολη, η οποία επίσης δεν έλαβε κανονικό μητροπολίτη αλλά Τοποτηρητής της ορίστηκε ο Επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος Μπούλοβιτς, με την έδρα την Βιέννη (όπου και η έδρα του παπιστικού Ιδρύματος για την ΑνατολήPro Oriente) και προοπτική παραμονής ως Τοποτηρητής για ένα χρόνο. Το πλαίσιο είναι το ίδιο με την περίπτωση του Αμφιλοχίου και της Νότιο-Κεντρικής Αμερικής.
Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Τοποτηρητής Νότιο-Κεντρικής Αμερικής Αμφιλόχιος τέλεσε την Θεία Λειτουργεία στο καθεδρικό ναό της Γεννησέως της Θεοτόκου του Μπούενος Άϊρες στις 12-8-2012. Στην ομιλία του είπε τα εξής αξιοσημείωτα· Εγώ θεωρώ ότι ο Κύριος έστειλε εμάς από την Ορθόδοξη Ανατολή εδώ ώστε μαζί με τους καθολικούς (εννοεί του παπιστάς)oι οποίοι μένουν εδώ αιώνες τώρα, να επιστρέψουμε εις την εκείνην αρχαίαν Εκκλησίαν του Χριστού και σ΄ αυτήν να ζούμε. Να ομολογήσουμε την Εκκλησίαν του Θεού των 10 πρώτων αιώνων και όλοι μαζί να κηρύττουμε και να ομολογούμε τον Χριστόν.
Η ομιλία του στο http://svetigora.com/node/11247 - το επίμαχο σημείο (15:30-16:38)· παράλληλα υπάρχει και μετάφραση στα ισπανικά.
Εδώ φωτογραφίες- http://www.mitropolija.me/?p=984

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...