Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Αυγούστου 08, 2012

Ύστατο χαίρε στον Καβάσων κυρό Φιλήμονα




Σε ατμόσφαιρα βαθύτατης οδύνης η Αλεξανδρινή Εκκλησία προέπεμψε την Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012, στην τελευταία του κατοικία τον μακαριστό Μητροπολίτη Καβάσων κυρό Φιλήμονα. 
Η εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε στον Μετοχιακό Ιερό Ναό του Αλεξανδρινού Θρόνου στην Αθήνα, των Αγίων Αθανασίου, Νικολάου και Φωτίου, όπου συγκεντρώθηκαν, από τα πέρατα της μαύρης ηπείρου, επίσκοποι του δεύτερου τη τάξει Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας προκειμένου να αποτίσουν φόρο σεβασμού και τιμής προ της σωρού του πολιού Ιεράρχου. Ταυτόχρονα στην Ιερή Καθέδρα του Αποστόλου Μάρκου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ τελούσε επιμνημόσυνη δέηση στο καθολικό της Μονής του Αγίου Σάββα στην οποία διακόνησε ο μακαριστός Καβάσων κυρός Φιλήμων.

Ο Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Γέρων Αξώμης Πέτρος, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Θαυμακού Ιάκωβο, εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, τον Μητροπολίτη Ακκρας Γεώργιο, εκπρόσωπο εν Αθήναις του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β΄, και τους Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ, Νιγηρίας Αλέξανδρο, Καρθαγένης Αλέξιο, Ζάμπιας και Μαλάουϊ Ιωακείμ και Ηλιουπόλεως Θεόδωρο έψαλλαν με την συμμετοχή δεκάδων Αλεξανδρινών και Αθηναίων κληρικών την εξόδιο ακολουθία στον μακαριστό Ιεράρχη. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Μητροπολίτης Χαρτούμ και παντός Σουδάν Εμμανουήλ και ο Επίσκοπος Κανώπου Σπυρίδων. Ο Ναός κατάμεστος από συγγενείς, πνευματικά παιδιά και πολλούς φίλους του κυρού Φιλήμονα.

Τις συλληπητήριες ευχές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου μετέφερε ο εκπρόσωπός του, Επίσκοπος Θαυμακού Ιάκωβος ενώ ο Μητροπολίτης Άκκρας Γεώργιος μετέφερε την οδύνη του Προκαθημένου του Αλεξανδρινού Θρόνου, Πατριάρχου Θεοδώρου Β΄.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Χαρτούμ Εμμανουήλ εξεφώνησε τον επικήδειο λόγο αναφερθείς εις την πολυσήμαντο προσωπικότητα του εκλιπόντος.

«Κηδεύουμε σήμερα έναν ιδιαίτερο άνθρωπο και διακεκριμένο Ιεράρχη του Αλεξανδρινού Θρόνου», είπε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Χαρτούμ και αναφερόμενος στην προσωπικότητα του κεκοιμημένου Ιεράρχου σημείωσε: «Άνθρωπος μιας άλλης νοοτροπίας. Άνθρωπος μιας “άλλης βιοτής”… Εκφραστής σ’αυτό που λέγεται Αλεξανδρινό Πνεύμα…Πάνω απ’ όλα ο Φιλήμων αγαπούσε τον Θρόνο τον Αλεξανδρινό. Είμαι Αρχιερέας του Θρόνου έλεγε και έσταζε μέλι το στόμα του. Τιμούσε “ως παιδίον” τον εκάστοτε Αλεξανδρινό Προκαθήμενο…Η χαρά του ήταν απερίγραπτος όταν προς δεκαπενθημέρου στο κρεβάτι του πόνου εβρισκόμενος τον επεσκέφθη ο Μακαριώτατος».

Για τον λόγιο Ιεράρχη μίλησε και ο καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Πολέμης.

Η ταφή έγινε μετά το μεσημέρι στον τάφο των Αλεξανδρινών κληρικών στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών από τον Μητροπολίτη Άκκρας Γεώργιο συνοδευόμενο και από τους Μητροπολίτες Χαρτούμ Εμμανουήλ και Ηλιουπόλεως Θεόδωρο καθώς και δεκάδες κληρικούς.

Ο Καβάσων Φιλήμων

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Καβάσων Φιλήμων Αγγελόπουλος-Αγιαννανίτης γεννήθηκε στην Λυών της Γαλλίας το 1934.  Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1964.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1959 και Πρεσβύτερος το 1960.

Από το 1964 που εντάχθηκε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας μέχρι το 1979 υπηρέτησε στις Μητροπόλεις Πηλουσίου και Καρθαγένης καθώς επίσης στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου.

Στις 6 Δεκεμβρίου 1979 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Κανώπου.

Στις 13 Ιανουαρίου 1998 προήχθη σε τιτουλάριο Μητροπολίτη με τον ίδιο τίτλο.

Στις 23 Νοεμβρίου 1999 εξελέγη Μητροπολίτης Νταρ ες Σαλαάμ (Ειρηνουπόλεως).

Στις 4 Νοεμβρίου 2000 παραιτήθηκε ενώ στις 14 Μαρτίου 2003 εξελέγη τιτουλάριος Μητροπολίτης Καβάσων.

Εκοιμήθη στην Αθήνα μετά ολιγοήμερο ασθένεια στις 3 Αυγούστου 2012.

amen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...