Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Μαΐου 02, 2012

Η εξόδιος ακολουθία του Διακόνου Δωροθέου της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης




Ρεπορτάζ - φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα 

Μέσα στην Αναστάσιμη χαρά των μεταπασχαλίων ημερών η Εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη με συγκίνηση και κατ΄ άνθρωπον λύπη προέπεμψε στην αιωνιότητα έναν κληρικό Της, τον Διάκονο Δωρόθεο, κατά κόσμον Θεόδωρο, Αναστασιάδη το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Απριλίου.
Ο π. Δωρόθεος, γεννημένος το έτος 1939, υπήρξε απόφοιτος του Αμερικανικού Ροβερτείου Κολλεγίου του Βοσπόρου όπου ήτανσυσπουδαστής με τον αείμνηστο Υπουργό των Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζέμ. Συνέχισε σπουδές σε ανώτατο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα οικονομικών επιστημών, αλλά επέλεξε τελικώς το δρόμο της Ιερωσύνης σε ώριμη ηλικία και το έτος 1997 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον τότε μητροπολίτη Αγαθονικείας, τον μετά ταύτα Μοσχονησίων και νυν Δέρκων Απόστολο, ο οποίος ήταν μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο Ηγούμενος στην Μονή της Αγίας Τριάδος Χάλκης. Έτσι εντάχθηκε στην Αδελφότητα της Ιεράς Μονής και υπηρέτησε με όλες του τις δυνάμεις και με αφοσίωση πολλή τις ποικίλες ανάγκες του Σεβασμίου Καθιδρύματος αυτού της Μεγάλης Εκκλησίας για δεκατέσσερα συναπτά έτη. 


Ο ίδιος, λοιπόν, Ιεράρχης που τέλεσε τότε το Μυστήριο της χειροτονίας του π. Δωροθέου, προεξήρχε και σήμερα, Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων πλέον, της Εξοδίου Ακολουθίας που τελέστηκε στη γενέτειρα του μακαριστού, στο βοσπορινό Νιχώρι που τόσο αγάπησε, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.
Στην Ακολουθία, στην οποία τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Μ. Ιεροκήρυξ Βησσαρίων, παρέστησαν οι Μητροπολίτες Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου και Προύσης Ελπιδοφόρος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, συνοδευόμενος από τους Πατέρες που εγκαταβιώνουν στη Μονή, κληρικοί της Περιφερείας Βοσπόρου, η αδελφή του εκλιπόντος και άλλοι συγγενείς , υπάλληλοι της Μονής και πλήθος κόσμου. 

Στο τέλος της Εξοδίου μίλησε ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων με απλά, νοσταλγικά και εγκάρδια λόγια για τον κεκοιμμημένο Διάκονο Δωρόθεο σκιαγραφόντας την προσωπικότητά του, επαινώντας την άοκνη διακονία του και καταθέτοντας την μαρτυρία του από τη συνεργασία τους. Μετά τον τελευταίο ασπασμό γράφτηκε ο επίλογος στο γραφικό Κοιμητήριο του Νιχωριού με το ειδυλλιακό καταπράσινο τοπίο, τα ιστορικά μνήματα και την καταπληκτική θέα προς την ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.
Πριν από τον ενταφιασμό ανοίχθηκε το φέρετρο ώστε να τον αποχαιρετίσουν οι αδελφοί του κληρικοί, οι συγγενείς και φίλοι και οι λοιποί παριστάμενοι. Αφού αναγνώσθηκε το επί του τάφου Τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων, ο ίδιος έρριξε, κατά την τάξη, κρασί και χώμα πάνω στο σκήνωμα ενώ ο Μητροπολίτης Προύσης έχοντας φέρει άνθη από τους κήπους της Μονής της Μετανοίας του, τη στιγμή εκείνη, λίγο πριν παραδοθεί το σκήνος στη γενέθλια γή, μόλις πριν επιστρέψει π. Δωρόθεος στα χώματα της νοσταλγικής Ιθάκης των νεανικών του χρόνων, μοίρασε στους κληρικούς και στους υπαλλήλους της Μονής από μερικά άνθη και όλοι μαζί τα κατέθεσαν με ευλάβεια επί της σωρού εκφράζοντας το πένθος και αποτίοντας φόρο αγάπης και τιμής προς τον δικό τους άνθρωπο, τον συμμοναστή και αδερφό τους. 

Ο Διάκονος Δωρόθεος Αναστασιάδης, ο Νιχωρίτης στην καταγωγή και Χαλκίτης στη διακονία αναπαύεται από το μεσημέρι της Δευτέρας μεταξύ των συγχωριανών του Νιχωριτών, κοντά στους προσφιλείς κατά σάρκα συγγενείς του. Η ζωή του ξεκίνησε στο πατρικό του σπίτι δίπλα στο Ναό του Αγίου Νικολάου απέναντι από το Ζωγράφειο Δημοτικό Σχολείο όπου έμαθε τα πρώτα γράμματα. Από τον Ναό αυτόν σήμερα όλοι του ευχηθήκαμε καλό ταξίδι προς την άνω Ιερουσαλήμ. Ο κατατοπιστικός, πολύγλωσσος και δυναμικός ξεναγός των επισκεπτών και καθημερινός διαβαστής στις ακολουθίες της Μονής σίγησε σε αυτόν τον κόσμο για να διηγείται στον άλλον τα μεγαλεία του Θεού. Από το κανδήλι της Παυσολύπης πέρασε στα θυμηδέστερα, στο ανέσπερο φώς και από τον λόφο της Ελπίδος στην αναστάσιμη και αναφαίρετη ελπίδα της Βασιλείας των Ουρανών.
Καλή Ανάσταση, αγαπημένε μας π. Δωρόθεε "της Χάλκης".












Ο αείμνηστος διάκονος Δωρόθεος όπως τον φωτογράφισε ο Νικόλαος Μαγγίνας στις 6.2.2012 στη Χάλκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...