Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Απριλίου 25, 2012

ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ή ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ;


ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ή ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ;
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========
Γράφει το Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”.
“ΣΟΚ: Αυτοκτόνησε 35χρονος ιερέας στην Νεάπολη
Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Νεάπολης του Δήμου Βοϊου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, η είδηση της αυτοκτονίας του 35χρονου ιερέα.
Ο ιερέας που καταγόταν από την Αλβανία και βρισκόταν χρόνια στην Ελλάδα, έδωσε τέλος στην ζωή του πέφτοντας στο κενό από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας.
Τραγική ήταν η στιγμή όταν η μητέρα του 35χρονου ιερέα, μπήκε στο δωμάτιο του ιερέα και είδε ανοιχτή την μπαλκονόπορτα, βγήκε στο μπαλκόνι και σε κατάσταση σοκ καλούσε βοήθεια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο παπα-Γιώργης όπως τον φώναζαν, τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.
Χθες ο ιερέας τέλεσε κανονικά τον εσπερινό για την εορτή του Αγίου Γεωργίου, όπου και ο ίδιος είχε τα ονομαστήρια του.”
Τραγική η ιστορία.
Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τον κεκοιμημένο αυτόχειρα, αλλά ακόμη μεγαλύτερη θλίψη, επειδή οι άγιοι αρχιερείς χειροτονούν κληρικούς ανθρώπους με σοβαρά ψυχοπαθολογικά προβλήματα τα οποία αργά ή γρήγορα έχουν - ως εικός - τραγική κατάληξη.
ΟΥΔΕΙΣ ΝΑ ΧΕΙΡΟΤΟΝΕΙΤΑΙ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΠΡΙΝ ΤΑ 30
__________
Δυστυχώς οι Ιεροί Κανόνες που απαγορεύουν τη χειροτονία των πρεσβυτέρων πριν τα τριάντα, έπεσαν εν πολλοίς σε αχρησία και έτσι έχουμε πολλές φορές χειροτονία νεαρότατων προσώπων, τα οποία εκδηλώνουν ψυχοπάθεια σύντομα μετά τη χειροτονία τους (συνηθέστατα μεταξύ 23 - 27), με απροσδιόριστες συνέπειες για την Εκκλησία, αλλά και με τον αναπόφευκτο σκανδαλισμό του κόσμου που ακολουθεί.
Και όλα αυτά επειδή οι άγιοι αρχιερείς δεν θέλουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΩΝ ΠΡΙΝ ΤΑ 30
__________
Ο Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος προσπάθησε πολύ να βοηθήσει πολλούς Γέροντες - και εντός και εκτός του Αγίου Ορους - να αντιληφθούν το πρόβλημα, το οποίο λανθασμένα εξελάμβαναν ως έλλειψη αρετής ή ακόμη και ως δαιμονισμό ορισμένων μοναχών και ιερομονάχων ή λαικών πνευματικών τους παιδιών.
Ως αποτέλεσμα της ανικανότητάς τους να αντιληφθούν ότι υπάρχουν ψυχοπάθειες άφησαν αβοήθητους ή και έριξαν στον καιάδα της απελπισίας, του αποσχηματισμού ή και της αυτοχειρίας πολλούς.
ΑΛΛΟ ΑΜΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΑ
_________
Πολλοί συγχύζουν την εγκεφαλική λειτουργία με την ψυχή.

Ως εξ τούτου δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι, όπως κάθε όργανο του σώματος (το συκώτι λ.χ.) μπορεί να αρρωστήσει, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τον εγκέφαλο.
Και γι’ αυτό τον λόγο, όταν οι ασθενείς δεν ακολουθούν την κατάλληλη φαρμακοθεραπεία, δεν βοηθούνται αποτελεσματικά και οδηγούνται σε κατάσταση απελπισίας, όπως ο δυστυχής αυτόχειρας κληρικός.
Παρακαλούμε θερμά τους αγίους αρχιερείς να προσέχουν πολύ τις χειροτονίες τους, να εξετάζουν ενδελεχώς αν όντως ένας κληρικός είναι κατάλληλος για ιερωσύνη.
Οι πιο επικίνδυνες ηλικίες που εκδηλώνονται οι ψυχοπάθειες είναι μεταξύ των 23 - 27 χρόνων.

Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο να τους χειροτονούν αφού βεβαιωθούν ότι δεν πάσχουν από καμιά ψυχοπάθεια.
Αλλωστε και οι Ιεροί Κανόνες απαγορεύουν τη χειροτονία κληρικών πριν τα 25 για διάκονο και 30 για πρεσβύτερο “καν πάνυ άξιος” είναι ο άνθρωπος.
Ο π. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΩΝ ΝΑ ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΟΥΝ
_________
Για τον ίδιο λόγο ο μακαριστός Γέροντας Επιφάνιος ήταν αυστηρότατος με την ηλικία των χειροτονουμένων.

Πολλοί δεν κατανοούσαν το λόγο και θεωρούσαν τη στάση του“νομικισμό”, ενώ στην πραγματικότητα ήθελε να προφυλάξει την Εκκλησία - αλλά και τους ίδιους τους μέλλοντες κληρικούς - από απίστευτη τραγωδία.
Για τόν ίδιο λόγο επέμενε απαρέγκλιτα τα πνευματικά του παιδιά που θα εχειροτονούντο να υπηρετήσουν φαντάροι, επειδή γνώριζε ότι η σκληρήαπό κάθε άποψη στρατιωτική άσκηση, φέρνει - κατά κανόνα - στην επιφάνεια τα όποια τυχόν συμπτώματα ψυχασθένειας.
Ετσι και τον μεν ασθενή βοηθούσε να προσφύγει σε ψυχίατρους (τους οποίους ορισμένοι της Εκκλησίας είναι τόσον αδαείς ώστε συγχύζουν με τους ψυχολόγους,) για να του δοθεί η κατάλληλη αγωγή, αλλά και την Εκκλησία προφύλασσε από εξευτελισμό και διαπόμπευση και τον κόσμο από σκανδαλισμό.
Το σοκ και το σκάνδαλο δεν είναι απλά ότι ένας δυστυχισμένος άνθρωπος - και μάλιστα κληρικός - έφτασε στην αυτοχειρία, αλλά το ότι ο επίσκοπος που τον χειροτόνησε δεν έκανε όλες τις αναγκαίες ενέργειες να ελέγξει αν δεν είχε κώλυμα ιερωσύνης μεταξύ των οποίων είναι και η ψυχοπάθεια.

Με την ευκαιρία να επιστήσουμε - για μια ακόμη φορά - την προσοχή των υπευθύνων του "Ορθοδόξου Τύπου", επειδή η αρχισυνταξία του βρίσκεται στα χέρια ενός όχι απλά σατανικού, αλλά ενός σοβαρά παρανοικού κληρικού, τουτέστιν του π. Μελέτιου Βαδραχάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...