Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Απριλίου 23, 2012

Ό ψευδοπροφητισμός θα μας κυβέρνηση;



Όσο κι' αν φαίνεται ανεξήγητο δεν είναι κα­θόλου παράδοξο ένα γεγονός πού χαρακτηρίζει την προβληματική εποχή μας. Υπογραμμίζει μια αλήθεια επικυρωμένη από την Ιστορία αιώνες τώρα. Τί μας λέει το γεγονός αυτό; Όταν ένας πολιτισμός παρακμάζη και βαδίζη προς το τέρμα του, τότε ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια οι προλήψεις, οι δεισιδαιμονίες, οι αιρέσεις, οι αρρωστημένοι μυστικισμοί. Όταν ένας πολι­τισμός απαρνήται τις αξίες πού τον στηρίζουν και παραμερίζη τη φωτισμένη χριστιανική πίστη, τότε αποπροσανατολίζεται και χάνεται στα σκοτεινά μονοπάτια του αθεϊσμού ή των αιρέσεων.
Δυστυχώς πολλά αρρωστημένα φαινόμενα παρατηρούνται και στις ημέρες μας. Γέμισε ό πλανήτης μας από τις πιο απίθανες αιρέσεις, τις πιο αποκρουστικές μαγείες, τούς πιο επικίνδυ­νους και καμουφλαρισμένους σατανισμούς. Τα πιο απίστευτα και υποτιμητικά ή και εξευτελιστικά για την ανθρώπινη προσωπικότητα, γίνονται πιστευτά και αποδεκτά από πολλούς. Οπωσ­δήποτε βρισκόμαστε μπροστά σε μια έκρηξη ψευδοπροφητισμού σε παγκόσμια κλίμακα. Σε παλαιότερο δημοσίευμα της ή γαλλική εφημερί­δα «Le Monde» με τίτλο: «Αληθινοί και ψεύτικοι Μεσσίες»αναφέρει μεταξύ των άλλων και τα έξης. Πρόκειται για επισημάνσεις με διαρκή επικαιρότητα:
«...Ή αρχή της νέας χιλιετίας μοιάζει πολύ με το τέλος της Ιστορίας. Ή άνθρωπότης ζή για άλλη μια φορά μια μεσσιανική εποχή. Πρέπει άραγε να βλέπουμε με έκπληξη τον πολλαπλασιασμό των ψευδοπροφητών, των ψευδομεσσιών στους κόλ­πους κοινωνιών πού πλήττονται από την ανικανό­τητα και την απαισιοδοξία, από κενά ελπίδας και από κρίσεις ίλιγγου; Είμαστε ή πρώτη γενιά του ανθρώπινου είδους, ή όποια έδωσε στον εαυτό της τη δυνατότητα να αύτοκτονήση... Ό κόσμος παραπαίει ανάμεσα στην καταστροφή και την ουτοπία. Σατανιστικές αιρέσεις ευδοκιμούν στη Βρετανία, στη Γερμανία, στις ανατολικές χώρες. Τα βιβλία για την αστρολογία και τον αποκρυφι­σμό, οι συνταγές για «αστρικά ταξίδια» και για τη θετική σκέψη κάνουν θραύση. Στο παζάρι της πίστεως, συγκεντρωμένοι σ' ένα συνονθύλευμα υπό τον τίτλο «Νέα Εποχή», οι άποκρυφιστικοί κύκλοι, οι ανατολικές επιστήμες, οι γνωστικισμοί κάθε προελεύσεως, από την Αίγυπτο, από τον Ιουδαϊσμό, τον Βουδισμό, ανθούν...»
Και μόνο από αυτά αντιλαμβάνεται κανείς τη κρίση της εποχής μας. Δυστυχώς ό ψευδοπροφητισμός ασκεί τόση γοητεία στις ήμερες μας, ώστε να κυβερνάη τις άποπροσωποποιημένες μάζες της απιστίας και του ψυχικού κενού.
Εκεί καταντάει ό άνθρωπος πού δεν δέχεται να όδηγηθή από το φώς του Χριστού. Να τραφή από τον ζωοπάροχο λόγο του Ευαγγελίου. Να γεμίση την ψυχή του από τη χαρά και την ειρήνη του Θεού, «την υπερέχουσα πάντα νουν» και κα­ταφεύγει στα υποκατάστατα του αποκρυφισμού, της μαγείας ή της αστρολογίας. Γελοιότητες ή άφελότητες, κατάλληλες για νηπιακά πνεύματα, παίρνονται στα σοβαρά από τον άνθρωπο της διαστημικής εποχής με αποτέλεσμα να καταντάη στην έσχατη τυραννία και υποδούλωση. Και είναι επόμενο. Ό άνθρωπος πού αρνείται τον Θεό, παραδίδει τον εαυτό του στους τυράννους. Και δεν υπάρχει χειρότερη τυραννία από την τυραν­νία της ψυχής.
Σε όλες αυτές τις άπαξιωτικές για τον άνθρω­πο καταστάσεις ή λύση είναι μία. Αυτό πού προσφέρει ή χριστιανική πίστη, καμιά μαγεία και δεισιδαιμονία δεν μπορεί να άντικαταστήση. Ή φωτισμένη πίστη αναγεννά τον άνθρωπο και τον οπλίζει με ακαταμάχητες δυνάμεις. Τον καθοδη­γεί στη δύσκολη πορεία της ζωής. Δεν τον ξεγελά με πρόχειρα και επικίνδυνα υποκατάστατα. Δεν αποκοιμίζει με τη μοιρολατρία και τις άφελότητες των αστρολόγων. Δεν προκαλεί ηττοπάθεια. Δεν αφαιρεί την υπευθυνότητα ούτε προσφέρει τις εύκολες λύσεις της τυφλής τύχης. Είναι ντροπή για τον σύγχρονο άνθρωπο να αιτιάται τον αστε­ρισμό του, τη στιγμή πού δεν του φταίει κανένας άλλος από τον εαυτό του.
Ας το τονίσουμε. Τα άστρα και οι αστερισμοί, οι μαγείες και οι αποκρυφισμοί, δεν θά παίξουν κανένα ρόλο στη ζωή μας. Μονάχα το αστέρι της πίστεως, το φώς της Αναστάσεως θα καταυγάση τη ζωή μας και θα της προσφέρη αναφαίρετη χαρά και ειρήνη.(Από την "ΖΩΗ")
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...