Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Απριλίου 04, 2012

Λάθος Μακαριότατε. Μεγάλο λάθος

Πηγή: εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, του ΠΕΤΡΟΥ ΤΡΟΥΠΙΩΤΗ
Τα συγχαρητήρια πολλών δημοσιογράφων, δημοσιολογούντων, αλλά και πολιτικών, πολιτευμένων καθώς και γενικώς πολιτών, έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, για τα όσα είπε στη συνέντευξη του στο Mega. Και μπορεί ορισμένα να βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση ή άλλα να ακουμπάνε τη λαϊκή διάθεση, όμως υπάρχει και ένα σημείο το όποιο ομολογώ με ξάφνιασε. Με ενόχλησε. Και δεν με ενόχλησε μόνον το ότι το έκανε και το αποκάλυψε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά και το ότι βρήκε τέτοια αποδοχή από όλους.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ομολόγησε και μάλιστα, αν κατάλαβα καλά με περηφάνια, ότι είπε ψέματα στην πολεοδομία. Ότι υπέγραψε έγγραφο στο οποίο ψευδώς ανέφερε ότι σε οικόπεδο της Αρχιεπισκοπής θα χτιστεί κατοικία του Αρχιεπισκόπου, ενώ πρόκειται για γηροκομείο της Αρχιεπισκοπής. Και αυτό λέει το έκανε, γιατί δεν του έδιναν άδεια, αφού η περιοχή είναι αμιγούς κατοικίας και για καλλιέργειες. Πέραν της χριστιανικής πλευράς του ζητήματος, μια και το ου ψευδομαρτυρήσεις, αν δεν κάνω λάθος ισχύει για τους χριστιανούς, πόσο μάλλον για τους επικεφαλής ποιμένες, έχουμε να δούμε πιο πεζά ζητήματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος παραδέχεται και μάλιστα με καμάρι αν κρίνω σωστά από τον τρόπο που το λέει, πως για να αποφύγει τη γραφειοκρατία, αναγκάστηκε να πει ψέματα. Κατ' αρχήν, μάλλον δεν πρόκειται για γραφειοκρατία. Αν ο νόμος δεν προβλέπει τέτοιου είδους κατασκευές σε μια περιοχή, οφείλουμε όλοι (και πρώτοι οι κάθε είδους αξιωματούχοι και επίσημοι) να τον ακολουθούν. Αν θεωρούμε πως πρόκειται για λάθος νόμο, κάτι που πιθανόν και να ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση, τότε παλεύουμε για να αλλάξει. Αλλά όσο ο νομός ισχύει, πρέπει να ισχύει και να εφαρμόζεται για όλους. 'Έτσι δεν είναι μακαριότατε; Αυτό δεν διδάσκετε από άμβωνος; Επίσης, η δήλωση σας είναι ψευδής, άρα έχετε ποινικές ευθύνες, από τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος δηλώνετε πως είπατε ψέματα. Και σε αυτή την περίπτωση, οι νόμοι αφορούν όλους και ισχύουν για όλους. Ή κάνω λάθος;

Πέραν όμως του τυπικού θέματος, στο οποίο είναι σαφές ότι έχετε κάνει λάθος, αναρωτιέμαι ποιο είναι το παράδειγμα που δίνετε, μακαριότατε. Τι ακριβώς προτρέπετε τον μέσο Έλληνα; Να λέει ψέματα για να αποφύγει τον νόμο; Να κινείται εκτός νόμων και σχετικών διατάξεων, όταν ο ίδιος θεωρεί πως οι σχετικές διατάξεις ή νόμοι είναι άδικοι; Και ποιος είναι αυτός που θα κρίνει πότε και τι είναι άδικο;

Καλλιεργείτε Μακαριότατε με τη δημόσια αυτή δήλωση της κίνησής σας τη λογική που υπάρχει στη χωρά, πως όλα μπορούν να γίνουν. Πως δεν μας ενδιαφέρουν οι νόμοι, αλλά και πως τελικά είναι "μαγκιά" να ξεπερνάς νόμους, διατάξεις και ρυθμίσεις, με κόλπο, ψέματα ή οποιοδήποτε άλλο μέσο, αν θεωρείς ότι οι νόμοι αυτοί δεν σε βολεύουν.

Μακαριότατε, μάλλον δεν σας συμβούλευαν σωστά. Μάλλον κάνατε από την αρχή λάθος, όταν αποφασίσατε να χτίσετε κάτι σε περιοχή που απαγορεύεται κάτι τέτοιο. Πώς θα πείτε λοιπόν στον πολίτη που χτίζει αυθαίρετο και το δηλώνει δεξαμενή, να μην το κάνει. Πώς θα πείσετε το εκκλησίασμα σας ότι δεν πρέπει να έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά. Πώς θα μας πείσετε όλους εμάς ότι όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο.

Εκτός και αν μας πείτε ότι τώρα πια θεωρείτε σωστή τη φράση "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Αλλά αν είναι έτσι, για σκεφτείτε που μπορεί να οδηγηθούμε ως κοινωνία. 
Λάθος λοιπόν, Μακαριότατε. Και διπλό λάθος, που μας το ανακοινώσατε και μάλιστα με υπερηφάνεια..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...