Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 15, 2012

Μερικά Βιβλικά παραδείγματα μυστικών φωνών.(Αγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς)



 
Η φωνή στον Αδάμ: Όταν οι πρόγονοι αμάρτησαν ενώπιον του Θεού στον Παράδεισο «και ήκουσαν της φωνής Κυρίου του Θεού». Και λέει ο Αδάμ: «της φωνής σου ήκουσα και εφοβήθην» (Γν. γ΄,8-11).
Η φωνή στο Μωυσή: Όταν ο Μωυσής φυλούσε τα πρόβατα στο όρος Χωρήβ. βλέποντας τη φλεγόμενη βάτο που δεν καιγόταν και άκουσε φωνή από τη βάτο: «Μωυσή, Μωυσή! Ο δε είπε τί έστι;» (Εξ. Γ΄,4).
    Η φωνή στο Σαμουήλ: Σύμφωνα με τον όρκο της Άννας (μητέρας του Σαμουήλ) στο Θεό, παρέδωσε τον πρωτότοκο γιό της στο ναό να διακονεί. Την εποχή εκείνη πρωθιερέας και φύλακας της κιβωτού της Διαθήκης ήταν ο γέροντας Ηλί. Οι γιοί του Ηλί ήταν πολύ κακοήθεις και ανάξιοι. Και ο Κύριος επέλεξε το παιδί Σαμουήλ, ώστε μέσα απ’ αυτό να ανακοινώσει το θέλημά Του. Ένα βράδυ όταν ο μικρός Σαμουήλ κοιμόταν, άκουσε κάποιον να τον φωνάζει με τ’ όνομά του. «Εδώ είμαι!» απάντησε ο Σαμουήλ κι έτρεξε στον γέροντα Ηλί και τον ρώτησε: «γιατί με φώναξες;» «δε σε φώναξα, πήγαινε να ξαπλώσεις» του απάντησε ο Ηλί. Πήγε τότε το παιδί να ξαπλώσει να κοιμηθεί. Αλλά μετά από λίγο ακούει τη φωνή και πάλι, σηκώνεται και τρέχει στον Ηλί. Έτσι έγινε και τρίτη φορά. Τέλος κατάλαβε ο πρωθιερέας ότι ο ίδιος ο Θεός καλεί μέσω του παιδιού και λέει στο παιδί αν το φωνάξει ξανά να απαντήσει: «Ακούει ο δούλος Σου, μίλησε Κύριε!». Έτσι κι έγινε. Όταν ο Σαμουήλ πάλι ξάπλωσε ακούστηκε η φωνή: «Σαμουήλ! Σαμουήλ!» και ο Σαμουήλ λέει: «Μίλησε, ο δούλος Σου σ’ ακούει!». Τότε ο Κύριος του δίνει εντολές να τις μεταφέρει στον πρωθιερέα.
Και πολλές άλλες φορές άκουσε ο δίκαιος Σαμουήλ τη φωνή του Κυρίου να τον καλεί και να τον κατευθύνει. Έτσι του είπε ο Κύριος να χρίσει το Σαούλ βασιλιά. Κατόπιν του είπε ο Κύριος να ενημερώσει το Σαούλ ότι απομακρύνεται λόγω των αμαρτιών του. Μετά άκουσε τη φωνή να χρίσει τον Δαυίδ βασιλιά.
     Η φωνή στον προφήτη Ηλία: Όταν ο προφήτης Ηλίας έπεσε σε μεγάλη θλίψη λόγω της κακίας των ανθρώπων και απομακρύνθηκε από τους ανθρώπους και αποτραβήχτηκε στο σπήλαιο του όρους Χωρήβ, τότε άκουσε μια φωνή να του λέει: «τί ζητάς εδώ Ηλία;». Αναγνωρίζοντας τη φωνή του Κυρίου ο Ηλίας παραπονιέται πως έμεινε ο μόνος στο Ισραήλ με αληθινή πίστη στο Θεό, ενώ οι υπόλοιποι έπεσαν και προσκύνησαν τα είδωλα. Τότε του είπε η φωνή: «Επτά χιλιάδες υπάρχουν στον Ισραήλ που κανείς τους δε γονάτισε μπροστά στο Βάαλ» (1 Βσ. ιΒ’).
Και πολλές φορές έρχεται «λόγος Κυρίου» στον Ηλία το Θεσβίτη.
     Η φωνή στο στρατό των Συρίων: Όταν ο στρατός του βασιλιά της Συρίας πολεμούσε με τον Ισραήλ και νικούσε στον πόλεμο, ξαφνικά μια νύχτα ένας φοβερός κτύπος και θόρυβος στο στρατόπεδο των Συρίων, οπότε ο στρατός των Συρίων φοβήθηκε, συγχύστηκε και τράπηκε σε φυγή. Ο Κύριος είχε κάνει ν’ ακουστεί στο στρατόπεδο θόρυβος αρμάτων και αλόγων, θόρυβος από μεγάλη στρατιωτική δύναμη, και έλεγαν ο ένας στον άλλον: «Σίγουρα ο βασιλιάς του Ισραήλ μίσθωσε εναντίον μας τους βασιλιάδες των Χετταίων και των Αιγυπτίων για να μας επιτεθούν!». Έτσι σηκώθηκαν χαράματα άφησαν πίσω τ’ άλογά τους, τις σκηνές τους και τα γαϊδουριά τους, και έφυγαν (2 Βασ. Ζ΄. 6-7).
     Φωνή (ή λόγος) στους προφήτες: Για όλους τους προφήτες αναφέρεται ότι ακούν τη φωνή του Κυρίου ή για το πως τους αναγγέλλεται ο λόγος του Θεού. «Και είπε στον Ησαΐα ο Κύριος». «Και είπε στο Γαδ ο Κύριος». «Τότε απάντησε ο Κύριος απ’ τον ανεμοστρόβιλο στον Ιώβ και είπε». «Ο Κύριος είπε στον Ιερεμία». «Έτσι μου είπε ο Κύριος». Στον προφήτη Ιεζεκιήλ λέει: «Τότε άκουσε τη φωνή κάποιου που μιλούσε: εσύ άνθρωπε σήκω στα πόδια σου· θέλω να σου μιλήσω». Παρομοίως και με τον προφήτη Δανιήλ: «τότε άκουσα μια ανθρώπινη φωνή μέσα από τον ποταμό Ουλαί που έλεγε». «Και είπε ο Κύριος στον Ωσηέ». «Και είπε ο Κύριος στον Ιωήλ». «Και είπε ο Κύριος στον Ιωνά». «Και είπε ο Κύριος στον Μιχαΐο, στο Σοφονία, στον Αγγαΐο, στο Ζαχαρία, στο Μαλαχία» κ.τ.λ.
      Η φωνή στον Ιορδάνη: Όταν ο Κύριος Ιησούς Χριστός βαπτιζόταν στον Ιορδάνη από το χέρι του Ιωάννου «και να φωνή εξ ουρανού να λέει: ούτος έστιν ο υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα» (Μτ. Γ΄ 17). Την ίδια φωνή άκουσαν οι απόστολοι στο όρος Θαβώρ κατά τη μεταμόρφωση του Χριστού (Μτ. Ιζ΄).
      Η φωνή στο Σαύλο: Στο δρόμο για τη Δαμασκό εμφανίζεται στο Σαύλο, το διώκτη των χριστιανών, ένα δυνατό φως και ακούει μια φωνή: «Σαούλ, Σαούλ τί με διώ­κεις;». Και οι άνθρωποι που ήταν μαζί με το Σαύλο άκουσαν τη φωνή, αλλά δεν έβλεπαν κανέναν. Αυτή η μυστική φωνή του Κυρίου ανέστρεψε την πορεία και τη ζωή του Σαύλου και από διώκτης έγινε απόστολος.
      Η φωνή στον Ιωάννη: Έτσι μαρτυρεί ο ευαγγελιστής Ιωάννης για τη μυστική φωνή που του αποκάλυπτε όλα τα μυστικά μέχρι το τέλος του χρόνου: «Εγώ Ιωάννης… εγενόμην εν τη νήσω τη καλούμενη Πάτμω διά τον λόγον του Θεού και διά την μαρτυρίαμ Ιησού Χριστού. Εγενόμην εν πνεύματι εν τη Κυριακή ημέρα, και ήκουσα φωνήν οπίσω μου μεγάλην ως σάλπιγγος λεγούσης: Εγώ ειμί το Α και το Ω. ο πρώτος και ο έσχατος» κ.τ.λ. Δεν αναφέραμε εδώ όλα τα Βιβλικά παραδείγματα των μυστικών φωνών, υπάρχουν πολλά ακόμα. Αναφέραμε μόνο μερικά, τόσα, ώστε οι αναγνώστες να βεβαιωθούν ότι οι ουράνιες δυνάμεις απ’ εκείνον τον κόσμο από καταβολής της δημιουργίας ενεργούν στους ανθρώπους με τη βοήθεια μυστικών φωνών, δηλαδή μέσα από φωνές που δε διαθέτουν σωματικά και υλικά όργανα. Τέτοιες φωνές δε σταμάτησαν ούτε στις μέρες μας να εμφανίζονται και να ενεργούν στη ζωή των ανθρώπων.
Δε λέει ο απόστολος Παύλος; «Τοσαύτα ει τύχοι γένη φωνών έστιν εν κόσμω, και ουδέν αυτών άφωνον»; (1 Κρ. ιδ΄, 10).
Οι μυστικές φωνές που σ’ όλες τις εποχές αναγγέλλονταν στους ανθρώπους, ακόμα και σήμερα αναγγέλλονται και μας μαρτυρούν ότι δεν είμαστε μόνοι· ότι υπάρχει ένας μεγάλος και δυνατός πνευματικός κόσμος πάνω απ’ αυτόν τον ορατό κόσμο. Με μια λέξη, ο Θεός είναι μαζί μας.
Ο Θεός μαζί μας!
Εμμανουήλ

(Αγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Εμμανουήλ», εκδ. Χρόες.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...