Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 22, 2012

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου για διενέργεια εράνου υπέρ των δεινοπαθούντων στην Ελλάδα, την Κυριακή 26/02/2012


 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου για διενέργεια εράνου υπέρ των δεινοπαθούντων στην Ελλάδα, την Κυριακή 26/02/2012

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Είναι σ’όλους γνωστή η τραγική κατάσταση στην οποία περιήλθε τον τελευταίο καιρό η Ελλάδα, η μητέρα πατρίδα μας. Κλαίει και συνταράσσεται η ψυχή μας παρακολουθώντας το δράμα των αδελφών μας, του Ελληνικού λαού: Την φτώχεια, τη δυστυχία, την απόγνωση. Θίγεται και η εθνική μας αξιοπρέπεια παρακολουθώντας το διασυρμό της Ελλάδος σ’όλο τον κόσμο.
Μακράν από την επίρριψη ευθυνών, σε δικούς μας, ή ξένους, και χωρίς κριτική διάθεση για τα αίτια που οδήγησαν σ’αυτή την πρωτοφανή κρίση, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς θεατές του δράματος που εξελίσσεται δίπλα μας και βιώνεται από τους αδελφούς μας.
Αν το Χριστιανικό μας καθήκον επιβάλλει τη συμπαράσταση σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, ανεξάρτητα φυλής, ή καταγωγής, το καθήκον τούτο γίνεται πιο επιτακτικό όταν αναφέρεται σε ομοεθνείς, ομόγλωσσους και ομόθρησκους συνανθρώπους μας. Γι’αυτό απευθυνόμαστε σήμερα προς όλο το ευσεβές πλήρωμα της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας και παρακαλούμε όπως συνεισφέρουμε γενναιόδωρα όλοι, όχι μόνο από το περίσσευμά μας, αλλά και από το υστέρημά μας για ανακούφιση του Ελληνικού λαού. Για το σκοπό αυτό θα περιαχθεί σήμερα δίσκος, το προϊόν του οποίου, από όλες τις ενορίες και τις κοινότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, μαζί με την ίδια την εισφορά της Μητροπόλεως θα αποσταλεί στην Ελλάδα. Όσοι επιθυμούν μπορούν και ατομικά να συνεισφέρουν, έναντι αποδείξεως, για τον ίδιο σκοπό, στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου, ή στην Επισκοπή Αρσινόης, μέχρι και το Σάββατο 3 Μαρτίου 2012. Επίσης από αύριο Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο 3 Μαρτίου θα γίνονται δεκτά στην αίθουσα της ενορίας των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου κλινοσκεπάσματα (κουβέρτες και σεντόνια, καινούργια, ή σε πολύ καλή κατάσταση), ή ξηρή τροφή (κονσέρβες, μακαρόνια, όσπρια). Συστήνουμε, πάντως, όπως αντί να αγορασθούν από την Κύπρο τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα για αποστολή, να προσφερθούν χρήματα για να αγορασθούν αυτά από την Ελλάδα, όπου είναι και πιο φθηνά αλλά και θα αποφευχθούν τα μεταφορικά.
Μερικοί, ίσως, να διερωτώνται ως προς την αποτελεσματικότητα της δικής μας μικρής συνεισφοράς για επίλυση της μεγάλης κρίσης της Ελλάδος. Την απάντηση έδωσε ο ίδιος ο Χριστός όταν ζήτησε επίμονα από τους Αποστόλους να προσφέρουν τα αποθέματά τους για χορτασμό των πεντακισχιλίων στην έρημο, παρόλο που θα μπορούσε από το μηδέν να δημιουργήσει τρόφιμα. Πέντε ψωμιά και δύο ψάρια ήταν μηδαμινή ποσότητα για χορτασμό τόσων ανθρώπων. Έδωσαν, όμως, οι Απόστολοι ό,τι είχαν, έκαναν ό,τι μπορούσαν από την πλευρά τους, εξασκώντας την ελεημοσύνη και εκδηλώνοντας τα φιλάνθρωπα αισθήματά τους, και απ’εκεί και πέρα ήταν κάτι που αφορούσε τον Θεό. Το ίδιο και τώρα. Προσφέρουμε ό,τι μπορούμε και ο Θεός θα ευλογήσει την προσφορά μας.
Ας μη ξεχνούμε ότι ένας από τους σκοπούς της νηστείας, στην οποία από αύριο, με τη βοήθεια του Θεού εισερχόμαστε, είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, λόγω της χρήσης απλούστερων και φθηνότερων τροφών, για εξάσκηση της ελεημοσύνης και της βοήθειας προς όσους έχουν ανάγκη.
Επικαλούμενοι την χάριν και ευλογίαν του εν Τριάδι προσκυνουμένου Θεού ημών προς όλους, και ευχόμενοι «Καλό Στάδιο πνευματικών αγώνων», σας καλούμε και πάλιν να επιδείξετε τα γενναιόδωρα Χριστιανικά σας αισθήματα προς τους αδελφούς μας της Ελλάδος που δεινοπαθούν.


Μετ’ευχών,
Ο Πάφου Γεώργιος


Σημείωση: Η εγκύκλιος να αναγνωσθεί ευκρινώς στο εκκλησίασμα, την Κυριακή 26/02/2012 πριν την περιφορά του δίσκου. Το προϊόν του εράνου να αποσταλεί στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου, ή στην Επισκοπή Αρσινόης μέχρι το Σάββατο 3 Μαρτίου 2012, απ’όπου θα διαβιβασθεί καταλλήλως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...